• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Bipa by Schicht

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
350 0 0
Witam,
Wczoraj kupiłem komplecik czteroczłonowej Bipy firmy Schicht (nr katalogowe 426/1102 i 426/1103). Modelik mimo swoich lat (a podejrzewam, że jest starszy od wielu użytkowników naszego forum) jest w bardzo dobrym stanie, a na dodatek jest w malowaniu PKP.
Szukałem w sieci, nie mogę znaleźć kiedy dokładnie te modele były produkowane przez firmę Schicht. Wiem, ze dawno, ale bardzo by mnie ciekawiło, ile też mogą sobie liczyć te wagony lat, a na pewno są najstarsze w moich zbiorach.

Pozdrawiam
Piotr

Załączniki

OP
OP
PiotrK

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
350 0 0
CoCu napisał(a):
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Tabor+eksploatowany+w+Polsce+w+modelach+H0+-+lata+80
Widziałem tę stronę, ale tam jest tylko bardzo ogólnie (lata 80-te) i teoretycznie obejmuje to cały okres produkcji pod markami Schicht / Prefo / Piko.
Mnie jednak interesuje kiedy te modele były produkowane przez firmę Schicht.

Pozdrawiam
Piotr

OP
OP
PiotrK

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
350 0 0
karol_mar napisał(a):
A pokaż naklejki na pudełkach, nie ma tam zakodowanego roku produkcji ?
Dokładnie oglądnąłem całe pudełko z zewnątrz i wewnątrz oraz dołączoną instrukcję. Nie widzę tam jednak nic co może sugerować datę produkcji/sprzedaży.
Zresztą zobaczcie sami na dołączonych zdjęciach.

Corwin napisał(a):
Ja miałem taki model z naklejką z ceną składnicy harcerskiej i był z lat 70-tych i to początku.
Właśnie się zastanawiałem, czy to tak przypadkiem nie jest. W latach 80 to pewnie firmowane były już przez Piko.

Pozdrawiam
Piotr

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.468 552 30
Grzeju napisał(a):
Nawet Roco wydawało te wagony...
... w swoim katalogu, wspólnym z Sachsenmodelle. Roco nigdy nie produkowało tych modeli.

Modele ze starszej produkcji różniły się wózkami od tych nowszych. Wczesna wersja miała wózki z blachy, z naklejonymi plastikowymi atrapami. Późniejsza seria (ale nie wiem, od którego roku) miały wózki całe z tworzywa sztucznego. Modele były produkowane pod firmą Schicht, Piko, chyba też w pewnym okresie Prefo, a ostatnio (na początku lat 1990-tych) Sachsenmodelle. Nie wiem, czy po przejęciu przez Tilliga były jeszcze w produkcji.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 13
Tabor 9
Tabor 5
Tabor 16