• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Barwy szyny

Jaka barwa szyny odpowiada rzeczywistości?

• a)

Votes: 0 0,0%
  • b)

• c)

• d)

• eee) nie wiem

• Ogółem głosujących
    0
  • Ankieta zamknięta .

KAROLeski

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
gbbsoft napisał(a):
WITKOIM napisał(a):
dzięki za wiele odpowiedzi
total olewka....... no nic, metoda prób i błędów jest najlepsza chyba, bo nikt z Was nie jest w stanie coś podpowiedzieć
9 godzin to nie wiele. Nie oczekuj, że wszyscy siedzą tu non-stop. Jakbyś po tygodniu nie dostał odpowiedzi, to może bym rozumiał...
Zgadzam się :!:
Wątek przeczytałem już wcześniej ale dopiero teraz miałem czas żeby znaleść przelicznik farb i odpisać. Co rzecz jasna nie znaczy że twoje wątpliwości olałem "sikem parabolicznym" :!: :devil:
Troszkę Cierpliwości tak na przyszłość :!: :devil:

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
czyli zamiast revell 37 jakz ankiety wynika to revell 83 ????

proszę o szybką odpowiedź bo już zamówienie poszło na farby

KAROLeski

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Według przelicznika farb modelarskich rdza to revell 83
A co do numeru 37 to "ciekma" napisał:
"Tę farbę sprzedano mi w sklepie twierdząc że to kolor rdzy, ale to bardziej przypomina czerwień tlenkową. "
Czyli po prostu dali mu co mieli...

KAROLeski

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Odcień 83 będzie bardziej zblizony do szyny (b)
Także jeżeli będziesz chciał odtworzyć ten odcień to możesz zostawić sam 83 lub dodać w proporcjach 83 [5/1] 08 zeby trochę przyciemnić. Wybór należy do Ciebie
Jeżeli będziesz chciał odtworzyć odcień szyny (c) Proponowałbym stosunek 83 [2/1] 08 lub 83 [3/1] 08.

Pamiętaj weź poprawkę na jakość zdjęcia. Zawsze będziesz miał jakieś przekłamanie.
Tak samo nie sugeruj się odcieniem na dekielku tylko zrób sobiie własną próbkę koloru i wtedy oceniaj odcień.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Potwierdzam. Wcześniej uzywałem Model Mastera kolor rdzy i była ciemniejsza niż ta czerwień tlenkowa która mi wcisnęłi jako rdzę.
Tak więc proporcje czarnej farby w takim przypadku powinny być zapewne mniejsze, a jakie - zrób to co ja, pomaluj szynę róznymi porporcjami a także oryginalną farbą, udaj się w okolice toru, porównaj i podziel sie na forum spostrzeżeniami.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
OK- jesteśmy umówieni- jak dojdą farbki to poeksperymentuje, pofoce i wkleje foto
wielkie dzięki chłopaki i pozdrawiam

do usłyszenia
michal

FunH0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Myślę, że na dodatkowe porady nigdy nie jest za późno. Ponieważ WITKOIM jesteś z Warszawy, to chyba nie będzie dla Ciebie problemem odwiedzenie tych dwóch miejsc:
1. http://www.modelarstwo.dsn.pl/
2. http://wcm.com.pl/index.php?action=powsinska
To są chyba dwa najlepsze w Warszawie sklepy - centra modelarskie, w których nie tylko można kupić to co potrzeba, ale udzielą porady, skontaktują z fachowcami-modelarzami.
Piszę o tym z własnego doświadczenia. Oba sklepy prowadzone są przez "zawodowych" modelarzy.
A co do rdzy. Na pewno nie ma jednego uniwersalnego i obiektywnego koloru rdzy. Inny kolor będzie mieć rdza na szynie nowej nie używanej, inny na takiej, po której pociągi jeżdzą od dłuższego czasu. Ba, odcień rdzy na szynach zależy nawet od częstotliwości i szybkości przejazdu pociągów.
To także wynika z moich osobistych obserwacji.

P.S. Odpowiednikiem revell 83 jest (farby olejnej) jest hubrol 113 (farba olejna). Osobiście polecam pigmenty firmy MIRAGE w dziesiątkach odcieni, w tym rdzy, kurzu, pyłu, błota i tp.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
wiem gdzie to jest, a nawet byłem kiedyś w nich- na dzielnej kiedyś jeszcze mieli kolejki, ale terazchyba asortyment im się bardzo wyszczuplił i przerzucili się na inne dziedziny......
co do Powsińskiej też tam byłem, ale na samym początku otwarcia i nie było jeszcze praktycznie nic- może to mnie przeraziło i zapomniałem o nich- nawet stron www mieli bardzi kiepską i dopiero w powijakach......

ale najbardziej zastanawia mnie fakt, że gościu z ul. Wilczej koło komendy policji- nie ma ani strony www, ani sie chyba az tak nie reklamuje itp....Trzeba do niego jechać i zobaczyć co jest....Kolega się u niego od czasu do czasu zaopatruje i odniósł wrażenie, że tam przychodzą "stali" bywalcy
może to tylko takie wrażenie...........

co do Powsińskiej- wybiorę się tam po eksperymentach z revell-em
jak nie wyjdzie zadowalająco to zaliczę to jako nauka patynowania szyn metodą prób i błędów

strona ich się baaaaaaardzo rozbudowała od czasów otworzenia

ok, dzięki za podpowiedzi i rady- na wyniki trzeba poczekać :))))

FunH0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
(...) ale najbardziej zastanawia mnie fakt, że gościu z ul. Wilczej koło komendy policji- nie ma ani strony www, ani sie chyba az tak nie reklamuje itp....Trzeba do niego jechać i zobaczyć co jest....Kolega się u niego od czasu do czasu zaopatruje i odniósł wrażenie, że tam przychodzą "stali" bywalcy
może to tylko takie wrażenie...........
Nie bardzo kumam dlaczego to wtrącenie o sklepie LOKOMODEL na Wilczej, ale wniosek jest słuszny. Robią swoje i tyle. Ale tam nie dowiesz się niczego o waloryzacji, kolorach i farbach. :roll:
Natomiast w sklepach, o których napisałem kolejami nie zajmują się. Ale kto jak kto, nikt od nich nie będzie wiedzieć więcej o "robieniu" rdzy - robią setkami modele pancerki. Może jak umiejętnie zagadasz, sami na próbę "pordzewią" ci szyny.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
o Wilczej to tak jakoś mimochodem wtrąciłem
ale jak radzisz wybrać się na Powsińską to tak zrobię- tym bardziej, że aż tak daleko nie mam, ale zawsze jakoś nie po drodze było.

no nic- dzięki jeszcze raz za rady, porady i podpowiedzi

pzdr

A

Anonymous

Gość
ciekma napisał(a):
Witam.
Jako że sprawy barwienia szyn są ostatnio na topie budząc sporo pytań i kontrowersji,
postanowiłem pomalować szyny na kilka sposobów, który z nich, podpisany na poniższym rysunku literami a,b,c,d, uważacie za wierny rzeczywistości?

Wszelkie komentarze proszę na razie na PW.
zdecydowanie B

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kontynuując wątek chciałbym przedstawić propozycję dla leniwych,
którym się nie chce babrać pędzelkiem albo uruchamiać aerografu a potem go czyścić (a wcześniej kupić ;)
Po prostu kupić puszkę brązowego lakieru matowego w spraju (np. Dupli Color robi RAL8017),
na tor nakleić papierową taśmę maskującą, naciąć ją skalpelem po obu stronach śrub mocujących szyny
i oderwać fragment zasłaniający szynę i jej mocowania.
Potem pomalować (z odpowiedniej odległości, żeby farba się nie wykraplała),
pamiętając że szyna ma dwie strony,
poczekać aż zaschnie, pomalować drugi raz, kierując pod przeciwnym kątem niż poprzednio
(struga powinna tworzyć kąt nieprosty do toru, aby zamalować miejsca za śrubami).
Potem po wyschnięciu można ściągnąć taśmę i psiknąć z większej odległości jeszcze raz delikatnie, aby stonować kolor podkładów.
Z główki szyny farbę można usunąć drewienkiem owiniętym papierem nasączonym rozpuszczalnikiem Nitro.

Oczywiście metoda tyczy się toru przed zaszutrowaniem.
Po zaszutrowaniu można bajerować szyny i podkłady pudrami, bo matowej farby łatwo się łapią.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 9