• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Barwy szyny

Jaka barwa szyny odpowiada rzeczywistości?

• a)

Votes: 0 0,0%
  • b)

• c)

• d)

• eee) nie wiem

• Ogółem głosujących
    0
  • Ankieta zamknięta .

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Witam.
Jako że sprawy barwienia szyn są ostatnio na topie budząc sporo pytań i kontrowersji,
postanowiłem pomalować szyny na kilka sposobów, który z nich, podpisany na poniższym rysunku literami a,b,c,d, uważacie za wierny rzeczywistości?

Wszelkie komentarze proszę na razie na PW.

Załączniki

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
osobiście uważam każdy z tych kolorów za odpowiedni tylko musiały by sie przeplatać między soba na szynie, wszak szyna nie rdzewieje w jednym kolorze na całej swojej długości

A

Anonymous

Gość
Ja myślę ,ze w tej ankiecie brakuje bardzo ważnej kwesti.
Dla kogo ten kolor dobieramy , dla siebie czy dla widza .
Bo jak dla widza ,to kolor powinien być dobrany tak jak ,widzimy szlak ale ze znacznej odległości .
Ustawienie barierek ochronnych ,przy makiecie ,odsuwa oglądających ,o około 1 mb ,to w skali jest prawie 80 m.
Ja własnie tak patrzę na szlak , a wtedy kolory są całkiem inne.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
W zasadzie Damian odpowiedział Chudemu, a ja dopowiadam że chodzi mi o ogólna kolorystykę toru oglądanego z pewnej odległości a nie przez lupę,
zresztą na zdjęciu widać tę skalę.

PS. 10x mniej głosów niż odsłon tematu, przecież ankieta jest anonimowa, o co chodzi?
Wyniki będą jak się skończy, aby nie sugerować się wzajemnie.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
518 21 0
Moim zdaniem b) i c) z tym, że bardziej b). a) zdecydowanie nie za jaskrawy. Muszę spojrzeć z perspektywy Damiana, ale uważam, że zbyt ciemne kolory szyny są błędem, a na fotce którą przedstawił wynikają tylko ze specyfiki zdjęcia pod słońce.

A

Anonymous

Gość
Fotografie z naszych szlaków { Wykonane przez Kube ,łowcę fotograficznego z ŁKMK}
Wyrażnie widać jak szyna mam ciemnieje pod wpływem oddalania się od niej .
Ujęcia na tyle ciekawe ,że pokazuja jedną szynę pod słońce a drugą w cieniu.
I tak naprawde to ta rdza w realu jest całkowicie innego koloru , jak te malowane na makietach

Załączniki

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Szyna wcale nie ciemnieje z odległością, to złudzenie optyczne, wystarczy sprawdzić RGB pipetą w programie graficznym typu Photoshop/Photopaint. Oczywiście w miejscu gdzie jeszcze się nie zlewa ze śrubami.

Przy okazji - mam prośbę o niesugerowanie odpowiedzi do czasu zakończenia ankiety :)

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wydaje mi się że to mojego autorstwa fotki :razz: które zrobiłem właśnie z tego względu co temat postu.. To był najlepszy kolor rdzy jaki do tej pory widziałem.
Moim zdaniem kolor tłucznia i podkładów też ma wpływ na ogólne wrażenie w odbieraniu przez obserwatora koloru szyn bo jak podłady i podsypka są za ciemne to i szyna wydaje się być ciemniejsza .
Poniżej wstawiam większą fotke.

Załączniki

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wyniki sondy są, jak każdy widzi, niestety słaba statystyka.
Może opiszę jak malowałem -
a) pomalowana Revell No 37 prosto z puszki,
b) Revell 37 i czarna zmieszane 2:1
c) j.w. w stosunku 1:1
d) j.w. w stosunku 1:2

Tę farbę sprzedano mi w sklepie twierdząc że to kolor rdzy, ale to bardziej przypomina czerwień tlenkową.
W każdym razie nie podobał mi się ten kolor, stąd te poszukiwania,
ModelMaster, który używałem zanim się nie skończył, miał kolor bardziej zbliżony do szyny b).

Gdy pomalowałem szyny, uznałem kolor b) za najbardziej odpowiedni, podobnie jak chyba większość osób.

Dopiero konfrontacja z rzeczywistością pokazała, iż najbardziej zbliżony jest kolor c), a w przypadku rozjazdów nawet co gorsza d)!
Poniżej zdjęcie, wykonane w cieniu żeby oświetlenie było jednorodne.

Jaki stąd morał:
mamy do wyboru, albo malować hiperrealistycznie kolorem c), narażając się na uwagi że "za ciemne",
albo malować kolorem b), który wszyscy będą chwalić że realistyczny ;)

Ja się skłaniam za c) z pobudek czysto praktycznych, raz że łatwiej mieszać 1:1,
dwa że zbliżone jest to barwą do podkładów, co ułatwia malowanie.

Pozdr,
Mc

PS. wszelkie uwagi o tendencyjnym jasnym tle pierwszego zdjęcia, które przyciemniło kolory - to jest szary karton, często używany jako imitacja podsypki,
a malowanie szyn odbywa się gdy jeszcze wokół bieli się styropian itp...

Załączniki

Krzychu

Użytkownik
KKMK
Reakcje
3 0 0
Z tym kolorem szyn naprawde jest różnie, jako ciekawostke zamieszczam zdjęcie- prosze spojrzeć na pusty tor na pierwszym planie. Fotka nie była edytowana w żadnym programie graficznym.

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
witam
Czy ktoś z kolegów może podpowiedzieć gdzie moge kupić farbę Revell 37 +czarna do patynowania szyn ???
szukam, szukam i nic nie ma :sad:
dzięki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
przepraszam już mam sklep

czyli najlepsze do patyny szyn jest Revell 32137(nr37) i revell 32108 (nr08) ????
a czy do mieszania jest potrzebny rozcieńczalnik Color mix Revell 39611 ??

i jeszcze jedno - na ile starczy mniej więcej 28ml farbki ??? (2x po 14ml)

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
dzięki za wiele odpowiedzi :twisted: :devil:
total olewka....... no nic, metoda prób i błędów jest najlepsza chyba, bo nikt z Was nie jest w stanie coś podpowiedzieć

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
WITKOIM napisał(a):
dzięki za wiele odpowiedzi
total olewka....... no nic, metoda prób i błędów jest najlepsza chyba, bo nikt z Was nie jest w stanie coś podpowiedzieć
9 godzin to nie wiele. Nie oczekuj, że wszyscy siedzą tu non-stop. Jakbyś po tygodniu nie dostał odpowiedzi, to może bym rozumiał...

miki

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
To ja ci proponuję pigment MIG-a, Regular Rust z doświadczalną ale znaczną domieszką Black Smoke. Jako nośnik - dynks, biały czy jagodziany - bez znaczenia. Czysto, szybko a jaka faktura.....

KAROLeski

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
przepraszam już mam sklep

czyli najlepsze do patyny szyn jest Revell 32137(nr37) i revell 32108 (nr08) ????
a czy do mieszania jest potrzebny rozcieńczalnik Color mix Revell 39611 ??

i jeszcze jedno - na ile starczy mniej więcej 28ml farbki ??? (2x po 14ml)
hmmm :!: Przede wszystkim to byłbym ostrożny co do samych farb Revell-a. Są to podobne farby do Humbrola. Mogą płatać figle (źle roztarty pigment potrafi powodować sytuację że faktyczny RAL farby może się różnić nawet o 3-4 numery względem deklarowanego a każda puszka potrafi posiadać inny odcień) i źle kryją (zaszpachlowywuje wgłębne linie) :D
Osobiście polecam Ci DOBRE i niewiele droższe farby Model Master lub lepiej akrylowe (domownicy nie będą ci "brzęczeć" z powodu smrodu :grin: ) Pactra lub Testors
Nie będziesz miał żadnych problemów z kupieniem w dobrych sklepach modelarskich.
Farby te zachowują swoje właściwości nawet po paru ładnych latach. Wystarczy tylko dobrze wymieszać przed nałożeniem.
Co do rozcieńczania to farby akrylowe bez problemu rozcieńczysz wodą (najlepiej przegotowaną) a farby Model Master tylko firmowym rozcieńczalnikiem normalnym lub do aerografu.

Jeżeli jednak uparłbyś się na te farby Revela to możesz bez obaw lać do nich jakikolwiek rozcieńczalnik do farb olejnych. Mususz tylko dawkować delikatnym strumieniem po trochu i co chwila mieszając, żeby się nie wytrącił pigment.
Rozcieńczasz w miarę potrzeby. Jeśli malujesz aerografem to farba musi być trochę żadsza niż zwykle.
Na ile starcza taka puszka?
hmmm :!:
Na szynach kolejowych Ci nie powiem bo nie malowałem ich jeszcze ale aerografem kładąc dwie warstwy farby można pomalować dwa czołgi w skali 1/35 <-> ok.250mm x ok150 mm

Podaję odpowiedniki:
Revell 08->Testors/Model Master 1749->Pactra A46 Matt Black
Revell 83->Testors/Model Master 1785->Pactra A51 Matt Rust

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 9