• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Barbarzynstwo

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.638 255 31
Long , long time ago ,(taki czeski film), uczono mnie na studiach przez 6 lat , chronić zabytki a szczególnie w Łodzi , najbrzydsze kamienice podlegały skomplikowanych projektom rewaloryzacyjnym , gdzie bywało ciężko doszukać się jakichkolwiek cech piękna. Mimo tego były one w rejestrach zabytków i podlegały szczegółowym projektom .
A tu patrzcie , zabytkowy centralny dworzec w Łodzi, o przepięknym obliczu , mogący przejąc szeroki wachlarz nowych funkcji około kolejowych takich jak , muzeum kolejnictwa , kluby miłośników kolei, restauracje , noclegi, handel i wiele innych bliskich tematyce kolejowej - się burzy, wbrew wszelkim zasadom dbania o budynki historyczne i prawo konserwatorskie. Można było także eksponować na peronach dworcowych zabytkowy tabor ,z pobliskich Karsznic. Całość by tworzyła kompleks muzealno handlowy o tematyce kolejowej dodający temu smutnemu miastu dodatkowy walor turystyczny. Można było też zaaranżować sale do wystawiania makiet kolejowych w trybie rotacyjnym.
Na jego miejscu ma powstać skwerek zieleni ,zaś pod nim dworzec.
Przy dzisiejszej technice budowlanej zostawienie obiektu , pod którym powstaje inny nowy obiekt nie jest niczym nadzwyczajnym,jest już wiele takich rozwiązań.
Co o tym sadzicie?

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Fenix, wydaje mi się że obecny rząd nie ma nic wspólnego ze sprawą związaną z Łódzkim dworcem. To chyba lokalne władze miasta i zarządca dworca decydują co, jaki i kiedy.

Z mojego punktu widzenia (ale to tylko kwestia gustu), stary budynek dworca nie jest aż taką perełką architektoniczną aby zbyt nad nim szaty rozdzierać. Ważne co powstanie w jego miejsce i jak to usprawni funkcjonowanie miasta.

Jako krakowianin czasami zazdroszczę miastom takim jak właśnie Łódź czy Katowice, gdzie władze miasta podejmują odważne decyzje i modernizują centrum miasta. Oczywiście nie nawołuję do przebudowy centrum Krakowa, Wrocławia czy Poznania, ale wydaje mi się że nie ma co za bardzo kurczowo trzymać wszystkich zabytków, w każdym mieście Polski, Stać nas na parę nowoczesnych i przestrzennych metropolii. Łódź dla mnie jest bardzo dobrym kandydatem.

A jeśli tak lubisz stare budynki i ciasne ulice zapraszamy do Krakowa ;)

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
W Warszawie deweloper zburzył budynek parowozowni na Pradze. Afera, prokuratura, śledztwo umorzono.
Co chwila "pali" się kolejny świdermajer, a w jego miejsce powstaje apartamentowiec.
Po raz kolejny ktoś wziął kasę, a zabytek poszedł się j..ć.

Marek Klimczyk - we władzach samorządowych zasiadają te same typy, co w rządzie.
Poza tym rząd ma wpływ na decyzje samorządu - uchwalając prawo.
A podobno PO miało szuflady pełne ustaw, potem ofensywy legislacyjne.

Ale jak pamiętam, to nawet trybunał konstytucyjny pogonił tych nierobów i aferzystów z PO - poprawka Rockiego.

Zabytki zawsze przegrają z kasą - bo kolesie z PO muszą kręcić lody.
A PO nie zmieni prawa, bo kolesie doją kasę.
Na zachodzie inwestor może zrobić sobie z kamienicą, co chce, pod warunkiem, że nowy twór będzie odpowiadał pierwowzorowi.
I mimo tych warunków - tam się opłaci restaurować zabytki.
Można powiedzieć przewrotnie, że dzięki Niemcom mieliśmy zburzoną Starówkę, potem odbudowaną.
Teraz by było osiedle apartamentowców.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odnoszę wrażenie, że co niektórym to d*** ściska, że inni biorą, a dla nich nic nie zostanie :D

Ja jestem zadowolony z wyburzenia starego dworca i całej okolicy, która co by nie mówić straszyła. Elementy elewacji budynku dworca zostały zdemontowane i będą wykorzystane do odtworzenia jednej ze ścian historycznego budynku w nowym centrum, oczywiście po odnowieniu i konserwacji

Więcej ciekawych informacji znajdziecie na forum http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1473086&page=55

Trzeba się rozwijać, a nie tylko marudzić i patrzeć za siebie lub na to kto bierze. :D

Czym szczególnym wyróżniał się ten lub inne rozebrane w okolicy budynki? po za tym że były brzydkie i odrapane

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie ma co gadać o klasie rządzącej tej lokalnej czy centralnej bo sobie taką wybraliśmy i taką mamy. Nie liczę że zmian z PO na inną opcją coś zmieni w tej kwestii. Polityka jest polityką a na 'cudownym' zachodzie są takie same przekręty czasami nawet większe. Proponuje nie kontynuować wątku politycznego.

Fenix, pisał o swoim oburzeniu z powodu rozburzania dworca w Łodzi. Dla mnie to jest ciekawy temat. Na ile moja opinia, że nic się wielkiego w tym wypadku nie dzieje, a być może Łódź zyska nowoczesny dworzec z centrum usługowo-handlowym, które na dodatek będzie jako tako wyglądało.

Co wy o tym myślicie? Czy Fenix przesadza, czy ja bagatelizuję?

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jasne wyburzcie wszystkie zabytki, tak jak Warszawę po Powstaniu. Bo niby czym szczególnym one się wyróżniają? ( jak pisze pepej )
Litościiii !
Oglądasz KolejTV? - widziałeś ile historycznych wnętrz dworców PKP odnowiło i to jak? to są zabytki!
Na dworcu Łódź Fabryczna tylko odnowione kible zasługiwały na zawieszenie wzroku.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
W sumie, po co ten temat, skoro dworzec Łódź Fabryczna już jakiś czas temu przeszedł do historii? Fajny artykuł był w ŚK. autorstwa p.Michała Jerczyńskiego.

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Faktycznie - opcja polityczna niewiele tu ma.
Jestem zwolennikiem zabytków.
Bo to nasza kultura, poza tym są ładne.
Uważam ,że nie ma problemu, żeby zachować zabytki.
W Warszawie wyburzono carskie koszary, żeby powstał apartamentowiec - prokuratura zaczęła działac, ale jak znam życie - apartamentowiec powstanie, po zabytku - ani sladu.
Z czasów młodości - zawsze podobała mi się ta stacja, bo wiedziałem, że za kilka minut bedę u dziadków.
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=772&okno=start
Jak teraz patrzę - to mi sie serce kraje.

Restauruje się niewiele - a szkoda.
Według mnie - dworzec można było zachować w formie jak był.
Małe muzeum, też by przyciągało ludzi - bo kolej jest ciekawa.
Ale jak wiadomo na muzealnictwie kasy sie nie zrobi, więc będziemy mieli to, co daje komuś kasę.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.638 255 31
witaj Nemo i koledzy ,trochę wcześniej...... ;) ,
ale do rzeczy. Naszło mnie z jaką opinią , czy opiniami spotkam się na forum , bądź co bądź forum sympatyków kolei, którzy np. na temat odtworzenia koloru szyny potrafią się doktoryzować ,a co dopiero w temacie zabytkowych dworców. Z wizualizacji , przed którą stoi pani prezydent widać , ..no nie dużo ,drzewka i ludzi...
Temat jest mi bliski z racji , ze moja praca magisterska polegała właśnie na wykorzystaniu starych zabytkowych obiektów pod nowe funkcje , 25 lat temu ze starego kompleksu fabrycznego zakładów Harnama , daw. zakł. Biedermanna zaprojektowałem zespól bardzo zbliżony do Łódzkiej manufaktury, no może trochę ciekawszy bo wykorzystujący układ wodny pobliskich rzek spięty amfiteatrem i zamiast blaszaka z hipermarkietem zespoły warsztatów małych przedsiębiorstw wytwórczych różnych branż połączone z handlem .
Za te rozwiązania , wówczas bardzo nowatorskie były jakieś nagrody i stypendium do rzeszy ,ale to już historia. To tez temat starych obiektów jest mi bliski. Tym bardziej ,ze w pewnym okresie około 3 lat temu , ktoś ważny zwrócił się do mnie o napisanie programu pod właśnie ten dworzec, z wykorzystaniem właśnie makiet kolejowych jako jednego z wielu elementów programu adaptacji pod nowe funkcje pod kątem kolei .
Powstał także w mej głowie zajebisty projekt restauracji o tematyce kolejowej ,szkoda ,ze to się rozmyło ,właściwiej wyburzono.
dalej nie będę nudzić,do długich zimowych wieczorów daleko

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.474 68 5
Idealny temat na dyskusję, bo na temat wykorzystania starych budowli można by rozprawiać i rozprawiać. A ile głosów, tyle opinii. I większość po troszę ma rację.
Co do cudownego świata kolei w Hamburgu, to wywalili na to 4 duże banie euro, a w kilka lat zarobili 8. Ale to dane chyba sprzed 2 lat.
Skoro dało się zagospodarować jedną z wysp w gdańskim porcie i bez większej rewolucji zrobić z tego muzealny kompleks usługowy, wybudować apartamentowce w porcie, odświeżyć wieżę ratusza na Długiej i odświeżyć Neptuna na Długim Targu (a to tylko Gdańsk-starówka), to znaczy, że się da. W Gnieźnie powstał nowoczesny kompleks muzealny na terenie starej lokomotywowni (nie wiem, na jakim etapie to jest obecnie). To znaczy, że się da.
Moim zdaniem trzeba mieć pomysł, bo kasa jest, lub zawsze się znajdzie. Ale POMYSŁ i odpowiednia REALIZACJA (czyt. mądra) mogą dać (nad)spodziewane efekty.
Łódź to nowoczesne miasto i nowy dworzec aż się prosił, ale niekoniecznie trzeba było stary wyburzać. Nawet w starych budynkach kryje się kasa. Trzeba tylko odpowiednio je wykorzystać, by móc na nich zarabiać.
Nie jestem biznesmenem, ale jak ktoś się dobrze porozgląda, to widać gołym okiem, że Polacy, to marni biznesmeni (wiadomo, nie można wszystkich do jednego wora wrzucać, ale wnioski pchają się same).