• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Bananki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Jakie wtyki bananowe polecacie?
Do tej pory używałem tanich które kupowałem w ELESie,
ale ostrzegali mnie że te ze sprężynujacymi blaszkami mogą się smażyć przy dużych prądach.
Z kolei te w formie rozciętego walca trzeba rozginać aby kontaktowały pewnie.
W firmie Monster przyuważyłem takie:
http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegol ... arId=19789
http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegol ... arId=19793

Te pierwsze znam, ale drugie wyglądają sensowniej - jest sprężynująca blaszka ale tylko z jednej strony, dociska ona walec do gniazda.
Miał to ktoś w ręku?

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Po ostatnich doświadczeniach z bananami to jakoś niejestem z nich zadowolony. Te co ja mam to ciągle sie odkręcają od kabla gubią sie i krew mnie zalewa. Teraz wskoczyłem na XLR i przyznam sie że jestem zadowolony. Duży masywny wtyk i bezproblemowy.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
WM ma rację, jako sknerus kupowałem najtańsze bananki,
albo miały cienkie blaszki które mają słabą przewodność i mogą się ponoć grzać,
albo trzeba je było rozginać aby pewnie siedziały.
A wszystkie miały do kitu śrubeczki lub nie chciały się lutować.

Obecnie przerabiam elektrykę, prując zbyt cienkie ponoć przewody,
i przy okazji montuję solidne bananki, coś takie jak w linkach do TME:
http://www.tme.pl/wtyk-bananowy-4mm-z-g ... 30krt.html
Są w wersji przykręcanej lub lutowanej.
O, widzę że sąteż gniazda na przewód, a ja kombinuję z koszulką termokurczliwą.

Jak się Szymku upierasz przy tych XLRach to radzę je na kostce zamontować,
bo coś mi się wydaje że prędzej czy później przejdą na bananki, TT-standard też już się przeprosił z banankami, bo nic prostszego i intuicyjnego nie ma.
Jako stary kombinator dobrze wiem, że coś proste jest znacznie lepsze niż przekombinowane, a XLRy, krosownice do nich itp są przekombinowane.
Poza tym drogie, przynajmniej te firmowe Nautica, a te w cenie lepszych bananków pewnie mają jakość... tanich bananków :)

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.980 72 5
Hello
Bawię się w archeologa, ale jestem na tym etapie właśnie i proszę o pomoc w wyborze odpowiednich złączy. To raz.
Które z tych mam wybrać? Wiem, że muszą być pary, czarne i czerwone (damskie i męskie), czy jakoś tak. :)
https://www.tme.eu/pl/katalog/wtyki-bananowe-4mm_100046/?queryPhrase=banan

I proszę o pokazanie, jak wyglądają połączone razem. Jakoś nigdzie tego nie umiem znaleźć, może źle wpisuję zapytanie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.369 670 30
Które z tych mam wybrać? Wiem, że muszą być pary, czarne i czerwone (damskie i męskie)
Na tej stronie są tylko wtyki bananowe, czyli końcówki męskie złącza - kolor jest tu nieważny, a stosuje się różne kolory, żeby np. rozróżnić plus od minusa. Żeby mieć komplet, potrzebna jest końcówka żeńska, czyli gniazdo bananowe i takie hasło trzeba wpisać w wyszukiwarce na stronie TME.

krzyzan

Użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
202 0 0
A nie lepiej po prostu użyć wtyku i gniazda, a nie dwóch takich samych "wtyczko-gniazdek" I bawić się w izolowanie nieużywanego wtyku?
Jeśli moduł będzie tylko w domu, to tak, wtyczka oddzielnie i gniazdo oddzielnie będzie ok.
Natomiast na imprezie wystarczy, że moduł będzie okręcony o 180 stopni, i na "plusie" spotkają się dwa gniazdka, a na "minusie" dwa wtyki.
Wtedy zaczyna się szukanie kabli przejściówek.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.369 104 4
A nie lepiej po prostu użyć wtyku i gniazda, a nie dwóch takich samych "wtyczko-gniazdek" I bawić się w izolowanie nieużywanego wtyku?
Lepiej "bawić" się w izolowanie nieużywanego akurat w tym momencie wtyku, niż przerabiać na szybko instalację w module, gdyż każdy , niestety, miewa swoje pomysły i nie stosuje normy w tym zakresie.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.369 104 4
Jeśli moduł będzie tylko w domu, to tak, wtyczka oddzielnie i gniazdo oddzielnie będzie ok.
Natomiast na imprezie wystarczy, że moduł będzie okręcony o 180 stopni, i na "plusie" spotkają się dwa gniazdka, a na "minusie" dwa wtyki.
Wtedy zaczyna się szukanie kabli przejściówek.
Jeśli moduł ma wyprowadzenia zgodne z zasadami Fremo to obrót o 180 stopni nie powinien nic zmieniać, ale ludzie mają często tak wyprowadzane połączenia, że stosowanie uniwersalnych zakończeń na przewodach wyjściowych z modułu bywa bardzo przydatne.
Ja akurat mam przewody wychodzące łączone z instalacją modułu na szybkozłączach i wtedy można sobie dowolnie konfigurować połączenie w zależności od sąsiada na bananki, XLR, czy pod śruby jak mają niektórzy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.980 72 5
Ja mam opcję domową, nawet jeśli zdarzy się kiedyś wystawa, to nie będę się łączył z innymi.
To nie przewidywanie, tylko świadoma decyzja.

Dziękuję za odpowiedzi.
Oglądałem tutorial forumowego kolegi LUKASZDIY na YT i muszę powiedzieć, że jak tylko ogarnę temat lutowania, to będę w stanie ogarnąć podstawową elektrykę modułu sam.