• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Balkon u Saabala

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
W poniższym wątku mam zamiar przedstawiać wam drodzy użytkownicy forum wybrane pozycje z mojej kolekcji.

Tematyka mojego zbieractwa wacha się w proporcji 50/50 między tramwajami a koleją.

Tematyka kolejowa zawiera sie miedzy epoką IIIa nieśmiało kończąc sie na Va.

Rownież nieśmiało i nie na czas rozpoczynam budowę połaczonego stale systemu torowisk dla utrzymywania w sprawności modeli wyposażonych w silnik elektryczny, puki co zdeponowanych w 2 witrynach, szufladach i pawlaczu niespekulacyjnym.

Jeżeli w przyszłości nazwać bedzie to można makietą domową, otworzę wątek w odpowiednim dziale relacje z budowy.

Dołączam zdjęcie mojego pierwszego wagonu w barwach PKP, zakupionego około roku 2005
oraz najnowszego elementu kolekcji, Warszawy M20 w roli nadzoru ruchu WPKM Szczecin.
W odbiciu 20 lat zbieractwa.
20251224_193932.jpg

Dodam, że Warszawa M20 jest prezentem autorskiego wykonania i pomysłu naszego forumowego kolegi @JakubR i dotarła pod moją choinkę w Aarhus jako przesyłka nie objęta cłem oraz akcyzą, na zasadach tranzytu szmuglerskiego. Prezent jest wyjątkowo trafiony, jeszcze raz dziękuję!

20251224_192759.jpg

Zdrowych I Radosnych Świąt oraz Spełnienia Marzeń w roku 2026

20251224_193424.jpg

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.574 12 0
Wspaniale, że niespodzianka się spodobała. Jak dobrze, że kontrabanda na granicy nie została przechwycona przez nikczemnych spekukantów spod szwabskiego znaku:LOL:.

Co do zbiorów, czekamy na więcej z tematyki 600V - będzie to super odskocznia od codzienności forumowej;).

OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
Witajcie w starym 2025 roku!

Życzę wam otwartego umysłu (ad. pod zdjeciem), dobrego zdrowia, dobrych decyzji, oraz frajdy z pasji jaka nas łączy. Wszystkiego dobrego!

łacząc przy okazji życzenia dla użytkowników forum.modelarstwo.info chcialbym w moim wątku zaprezentować cześć kolekcji zebraną w tym 2025 roku:

20251231_234725.jpg

Otwartego umysłu życze, ponieważ w 2024 pół żartem poł serio powiedziałem do znajomego, że parowozy zbierają starzy ludzie.
Postarzałem sie i ja o rok czego następstwem: 133cm Orłów w IIIa
2 pierwsze parowozy w kolekcji
GT8 , jedyny tramwaj zakupiony w tym roku

OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
Mnie zaiteresowł ten sprzęt do ogarniania sieci tramwajowych. Co to, gdzie to... można zakupić?
Pozyskanie wieży to była szybka akcja na FB.
Szła partia 4 czy 5 sztuk "na gotowo".
Autorem gotowego modelu jest:
@FB Łukasz Żmuda
Opracowanie i druk jest z pracowni:
@FB Max Rockatańsky
Model w momencie kiedy sie zdecydowałem miał już pomalowaną kabine tak wiec na wersję "individual" było już późno, a też nie wiedziałem co dostane dlatego nie pobijałem ceny "z opcji".
Jedyną zmienną w tej serii modeli był napis ciągiem, lub słowo pod słowem.
(POGOTOWIE SIECIOWE).

Podnośnik nożycowy może być podnoszony, a sama platforma robocza obrócona.
Barierki pomostu mogą być dostarczone jako złożone lub postawione.
20260101_124620.jpg

20260101_124958.jpg

We wnetrzu zabudowy dostrzec można wiertarkę stołową, szafki na drut jezdny w kawałkach, taboret, stół roboczy z imadłem oraz drzwi tylne (mi nie spadły nigdy gdy pracowalem jako monter sieci).
Pod podwoziem znajdują się koła do ustawienia pojazdu na torze.
20260101_124824.jpg

Całość prezentuje się poprawnie biorąc pod uwagę, że jest do wydruk oraz praca jednostkowa z góry ustaloną ceną.

Niemniej jednak sama koncepcja i wykonanie zabudowy jako osobny element otwiera możliwości i chęć pozyskania w przyszłości samej zabudowy.
Biorąc pod uwagę, że zabudowy te po 2000 roku były przenoszone na inne podwozia, np w Szczecinie na Renault Midlum.

Lub oczekiwanie na interesującą nas kabine od producenta wielkoseryjnego np. Brekina, i tutaj jeszcze raz zaznaczę, mój model jest poprawny i przyjemny w odbiorze, mam na myśli jezeli kogoś interesuje model "igła czysta fabryka".

20260101_125356.jpg

Napisz coś o swoich tramwajach.
@daromaro tym poście zużyłem wszystkie miejsce na zdjęcia wieży. Ale niebawem coś wrzucę, jeszcze w obecny urlop myślę ;)

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane:
OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
Pierwsze uzupełnienie brakujących pozycji w Nowym Roku.

W kooperacji z kolegami @JakubR @Sakorius dokonaliśmy zakupu 3x Roco 45588 sprzedawanych jako całość na ebay.de.

20260114_200604.jpg

Model wagonu Bhrx, wydanie 2010 rok, przydział DOKP Szczecin, o czym dowiedziałem się przed chwilą :love:

20260114_202421.jpg

20260114_203611.jpg

Jak to Roco z tamtych lat, dachy szare, newralgiczne delikatne detale dodane jako zapas (podwagonowy zespół cięgnien usztywniających), folia do wyciągnięcia wagonu ze styropianu jest gruba, matowa, przyjemna w dotyku.

Jak to z zakupami na portalach aukcyjnych bywa różnie, tak w tym przypadku był to strzał w 10ke!
Będzie pięknym uzupełnieniem kolekcji, jednocześnie daje do zrozumienia, że dbałość o klienta to zanikającą historia.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
Spróbowałem zrobić przymiarkę do toru rowkowego. Pobór prądu jest zachowany a koło spoczywa cała powierzchnią na szynie. Kołnierz ma wystarczająco zapasu na swobodny ruch.
Messenger_creation_B0A20FB2-9DBD-4611-B169-5D7D87B868AC.jpeg

Messenger_creation_DF0C2223-06E0-49B0-9D8D-8B9DAAF77A55.jpeg

Ten odbierak nie pasuje.
Messenger_creation_74835D05-AA32-4165-BDAF-7A2BE987E786.jpg

Lepszy bedzie starszego typu, Sommerfeldt typ 945:
Bardzo podobny typ odbieraka stosowany był na tramwajach N z pierwszych podtypów produkcyjnych.
20260207_225059.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
W jaki sposób wykonałeś szyny rowkowe? :niepewny:
Względem szyn rowkowych:

Użyte zostały L-kształtne kątowniki PVC w wymiarze 2x2mm. Amerykańskie.

Messenger_creation_2426AB6F-2F9D-450A-8F2B-239EBACAFD80.jpg

Imitacje mocowań w torze zostały zeszlifowane na płasko ( pomocna była przekładka drewienna nad papier gr600).

Czynność ta pozwoliła uzyskać wiekszą powierzchnie styku dla klejenia ale też dało dodatkowo wiekszą głebokość rowka względem główki szyny.

Messenger_creation_DDF6179E-2909-4C1D-B514-E4E5E26B9EC3.jpg

Tutaj widać zeszlifowane imitacje mocowań:

Messenger_creation_E46BC20C-FDF6-4949-9640-AC02C310BBFC.jpeg

Wklejony profi (puki co klejem z igły-wolnoschnącym, ale przy rosnącej wprawie przejdę na CA), jego część pionowa minimalnie wystawała nad główkę szyny, wyrównałem to ścinając ostrzem trapezowym prowadząc po szynie.

Należy zachować ostrożność ( lub poprostu odczekać prawilnie aż zaschnie klej) ścinać namiar z wyczuciem.

Messenger_creation_4B806CC8-BCF3-4A67-BC29-8DD9361A6A6D.jpg

Odcinek próbny wykonany na torze wysokości 2,5mm.

Pomalować należy, nieśmiertelny Revell 37/Humbroll 113 z pędzla:

Messenger_creation_96FE56F9-0D29-4160-8B7D-41A7B53301B0.jpeg

Jest to wykonalne na torze 2.1 natomiast swoboda ruchu koła jest mniejsza.

Dodam tylko, że po wklejeniu rowka ta wysokość szyny 2.5mm ginie w oczach a same torowisko bedzie tłuczniowane po samą główkę (stąd poniekąd te rowki).

Robota z kategorii mało trudnych, średnio żmudnych.
Te profile praktycznie same sie ustawiają gdzie trzeba przy wklejaniu.

Może komuś przyda sie przy budowie torowiska zabudowanego (plac ładunkowy, nabrzeże).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
W oczekiwaniu na przesyłkę traktem szmuglerskim powstała przez weekend stacja postojowa w szafie.

Wewnatrz torów sztuk 4. Przejezdność sprawdzona skrajnikami przejezdnymi w postaci Bip Schichta. Nie widzialem nigdy szerszego ogółem modelu jak Bipy, musiałby to być jakiś model pługu może?

Messenger_creation_BF38C119-21FB-4DEB-8904-F36820E25E8D.jpg

Samo powieszenie szaf odbyło się rowolegle z koncepcją tej stacji jako argument blokujący obawy przed "ciężkością wizualną" zaraz po wejściu do pomieszczenia i zdjęcie szaf zaraz po ich powieszeniu.

Dodatkowym argumentem ZA była zbliżająca się potrzeba budowy witryny a to myśle najlepiej bedzie mi rozpocząć jednak zimą, a teraz zgromadzić drzewo niech sobie schnie przez lato w piwnicy.
No i forse na szklarza trzeba uzbierać podobno szkło w cenie.

W tej szafie technicznej na 6,5 metrach (2x1,5m + 2x1,75m)toru prostego zgromadzone mają zostać wagony z oliwkowym dachem oczekujące kolorów szarości pozyskane bazy i rozpoczęte projekty.

Jako że odcinek jest niejako osłoniony przez wiszącą już tam witrynę poważnie myśle o sieci sztywnej, chociaż decyzja podświadomie była już podjęta w momencie kiedy wycinałem dziury w szafie na 12cm (bezpieczna dla modeli elektrowozów z podniesionym odbierakiem bez sieci), a laser wyznaczał poziom 14,2cm poniżej witryny.

Sieć przydatna bedzie podczas testów i uruchominiu idei ktorej urzeczywistniania podjął sie @Kamilb za co serdecznie dziekuje.

Odbyła się próba i sprawdzenie wyczekiwanego przez ze mnie modelu EP05-001 (numer 001 swoją drogą symbiliczny-pierwsza sztuka z serii), dołączony wagon Tillig z setu wydanego przez AMC lata temu (patyki w dole, prowizoryczna deska zabiera mi 22mm, docelowo na rowno z dnem szafy).

20260301_234240.jpg

Podziękowania dla @JakubR za solidne logistyczne ogarnięcie literatury fachowej oraz za wydane certyfikatów zgodności na eksportowane pozostałe pojazdy i aparaturę pomiarową pradawną.

Messenger_creation_C7E2D4B5-E535-4F95-AD16-9CB6E1BB8CB1.jpeg

Messenger_creation_9CF2137D-2D37-4E35-8608-34BC6DB2DF7E.jpeg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
saabal

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
360 11 1
W 2014 roku wykonując pracę montera sieci dla ZKM Gdańsk uratowałem przed unicestwieniem prawie 100 letni przyrząd AEG, wskaźnik zasilacza sekcji. Moze to być przyrząd z zajezdni w Nowym Porcie lub z zajezdni Wrzeszcz przy ulicy Wita Stwosza w Gdansku ( Łąkowa odpada, modernizacja podstacji mogła mieć miejsce długo po odcięciu w.w zajezdni od sieci).

Skąd by nie był. Jest przedwojenny. I jest śliczny.

Zegar na dzień dzisiejszy wisi na balkonie, w towarzystwie innych itemów pradawnych.

Licznik energi Siemensa jest z '56

Może epokowo to sie nie zgrywa (stylem wykonania już tak) niemniej daje nute przypomnienia dla rywalizacji owych firm (konsorcjów pionierskich) z paczątkow XIX wieku, którch idee, pomysy i kierunki rozwoju utorowały i przetarły szlaki dla myśli inżynierskich na nastepne dekady.

W wątku modelarskim moze to jest i nadużycie, niemniej w moim autorskim oddaje hołd i świadectwo solidnie wykonanej roboty, kiedyś będącej ma porządku dziennym.

Messenger_creation_801589CE-8235-4063-A38B-48573F2BFDFC.jpeg

Ostatnio edytowane: