• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Baaardzo stara PIKO

Antek55

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
witam,
niedawno, trochę przypadkiem, trafiłem na strony, fora i "youtuby" dotyczące małej kolei i odżyły dawne dziecięco- młodzieńcze ciągoty. Odgrzebałem na pawlaczu
moją leciwą "kolekcję". Pierwsze zestawy liczą sobie ok. 60 lat!!! Nieco nowszy tabor ma ok .50 latek. Postanowiłem to uruchomić , a przynajmniej sprawdzić.
I tu problem! Zasilacz typu ME002, duży , w brązowej bakelitowej obudowie, z białym pokrętem (czy ktoś to jeszcze pamięta?). Czy do czegoś takiego można mieć jeszcze
zaufanie? Nie chciałbym zniszczyć i tak już niepewnych napędów lokomotyw. Co radzicie?
pozdrawiam
Antek

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.420 512 30
w brązowej bakelitowej obudowie, z białym pokrętem (czy ktoś to jeszcze pamięta?)
Pamięta, mam takie dwa, działają do dziś. Ale jeżeli leżały na strychu, to lepiej je sprawdzić, czy np. izolacja gdzieś nie sparciała. Jeżeli po podłączeniu do 230 V nie wywali w domu bezpiecznik, to można spróbować, czy na wyjściu do toru jest napięcie - najlepiej miernikiem. Jeśli jest OK, to spokojnie można go podłączyć do toru, postawić lokomotywę i spróbować ją uruchomić, ale oczywiście nie od razu na maksa. ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 12
Mam pytanie 4