• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Autobusy z PRL-u na makietę

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
811 30 0
Cześć.
Jestem chyba po raz pierwszy w wątkach dot. modelarstwa samochodowego dlatego proszę o wyrozumiałość. Udzielam się głównie w wątkach kolejowych.
Mam trochę niezagospodarowanego miejsca na makiecie i postanowiłem zrobić tam kilka stanowisk PKS na modele autobusów Sanos, Autostan, Jelcz ("Ogórek") w IV ep. (koniec lat 80-tych).
Z tego co się zorientowałem są chyba dwie wiodące firmy na runku Reduced i Nanofaktura.
Stąd moje pytania:
- która firma jest lepsza waszym zdaniem jeżeli chodzi o wykonanie,
- czy są inne firmy na polskim rynku,
- czy wykonują na zamówienie gotowe pomalowane modele.
I wreszcie jakie są wymiary autobusu w skali H0 powiedzmy np. Sanosa bo jest chyba najdłuższy.
Wymiary potrzebuję żeby zaprojektować stanowiska na makiecie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Reakcje
135 5 0
Taka drobna podpowiedź - jeśli końcówka lat 80-tych to Sanosa (domyślam się, że chodzi o S14) można nie brać pod uwagę. Zniknęły z PKSów do 1985 roku. ;)

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
Autobus o długości 12m, ma w H0 długość około 14cm.

Co do pojazdów PKS z PRL - masz jeszcze do dyspozycji Jelcze "ogórki" oraz Ikarusy produkcji Brekiny, te drugie także w wersji turystycznej :)

Fotki z neta:

1730579552001.png

1730579578832.png

OP
OP
R

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
811 30 0
Taka drobna podpowiedź - jeśli końcówka lat 80-tych to Sanosa (domyślam się, że chodzi o S14) można nie brać pod uwagę. Zniknęły z PKSów do 1985 roku. ;)
W 1989 r. i na początku tat 90-tych jeździłem takim Sanosem do Krakowa. PKS Bielsko Biała, PKS Cieszyn. Pamiętam jak dziś, dlatego takie właśnie dwa chciałbym w przyszłości mieć na makiecie.
A na dworcu w Krakowie tych autobusów było bardzo dużo w różnych kolorach nie tylko żółtym.

Ostatnio edytowane:

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 12 0
Polecam modele z Reduced, są bardziej zgodne merytorycznie i zarówno tańsze . Niestety nie maja wszystkie autobusów jakie występowały w tamtym okresie i jeżeli chodzi o Jelcze to znacznie szerszą ofertę ma Nanofaktura

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Sanos, Autostan, Jelcz ("Ogórek") w IV ep. (koniec lat 80-tych).
Cześć!
Z autobusów, których poszukujesz mamy:;

Autosany H9-03, H9-21, H9-35, Sanos S14, Jelcz 043 (Ogórek - już niedługo z przyczepą P-01), Jelcz 080 czyli popularny Koziołek. Do tego mamy dwa modele Sanów H100A oraz H100B, ale to już raczej nie ta epoka ;)

Całą ofertę znajdziesz na naszej stronie internetowej www.reduced.pl
W razie pytań - śmiało :)

OP
OP
R

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
811 30 0
Dziękuję za informację. Pytanie podstawowe do Reduced.pl czy można u Was zamówić gotowy pomalowany model? I drugie pytanie czy koła się kręcą? Jeżeli nie (bo to odlew) to czy jest taka możliwość ?

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.222 69 0
- która firma jest lepsza waszym zdaniem jeżeli chodzi o wykonanie,
- czy są inne firmy na polskim rynku,
- czy wykonują na zamówienie gotowe pomalowane modele.
Jakość wydruków jest porównywalna w obydwóch przypadkach, natomiast wierność odwzorowania względem oryginału jest po stronie Reduced
(nie licząc wpadki z ogórkiem), ale liczę że to poprawią.
Jeżeli chodzi o inne firmy które drukują modele autobusów z naszych ulic to na dzień dzisiejszy nie ma, kiedyś bardzo fajne odlewy jelcza PR110
robił Michał z MK-projekt, kto wie, może kiedyś wróci do tematu?
Gotowe modele robi między innymi Seweryn (SAW) i Łukasz @Luke
Jako że kolega z terenów dawnego województwa bielskiego to wrzucę tu autosanki z PKS Bielsko-Biała oraz Żywiec, na warsztacie jest H9-35
z PKS Wadowice, modele są z Reduced, wykonanie Łukasza.
IMG-20240815-WA0013.jpg IMG-20240815-WA0014.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 40
Autobusy 23
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4