• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Arudinio i dźwięk

Reakcje
2 0 0
HEJ.
Mam taki pomysł by na mojej makiecie dodać kilka przycisków uruchamiających dźwięki dla widzów oraz kilka odtwarzanych w tle w zależności od sytuacji na makiecie. np zapowiedź kiedy pociąg się zbliża.
Pomyślałem żeby wykorzystać arudinio ale nie wiem jak to zrobić bo nie mam z tym żadnego doświadczenia. co myślicie?
Czy ktoś może jakos pomóc polecając jakiś tutorial albo link co powinienem kupić?

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Zestaw o którym pisze @Arti2811 jest naprawdę wporzo, zwłaszcza dla kogoś, kto nie chce się w to bawić samemu tylko zamontować gotowca.

Kto ma zacięcie, może w sklepie kupić szpeje za mniejsze pieniądze i dźwięki zrobić samemu. Jeśli ma się uzdolnienia w tym kierunku i jakiś edytor muzyczny, a niektóre bardzo przyzwoite są w sieci do pobrania za darmo, można skomponować dowolne tło dźwiękowe z efektami. Efekty można nagrać sobie samemu, albo korzystać z bibliotek dźwięków, które są w necie (np. Freesound.org).
Mój Młody jest muzykiem więc ja akurat korzystam z jego Abletona, który jest relatywnie prosty w obsłudze i niedrogi (jak na możliwości które ma).

OP
OP
nero
Reakcje
2 0 0
Chodzi mi głównie o to by przyciskami uruchamiać konkretne dźwięki w polaczaniu np. z czujnikiem ruchu, a nie instalowanie odtwarzacza mp3 czy laptopa. zestaw na allegro fajny ale nie tego szukam. równie dobrze mogę podłączyć głośnik do telefonu ☺a nie taki jest cel. chce zacząć przygodę z czymś bardziej ambitnym. są poradniki jak zrobić z arudinio odtwarzacz mp3 ale ja chcę tylko kilka dźwięków . ..

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
225 1 0
Arduino jest super :) To naprawdę proste, chociaż z początku wygląda zagmatwanie. Zacznij od zestawu startowego i poświęć trochę czasu na zabawę. Potem wykorzystując moduły za kilka, kilkanaście złotych zbudujesz dokładnie to co Ci będzie potrzebne, np jakiś komunikat, czy zapowiedź włączane przed odjazdem pociągu czy przez czujnik umieszczony przy czy pod torem. Buduję niewielką makietę i chcę oprzeć całe sterowanie na Arduino. Muszę pokonywać pojawiające się problemy i czasem usiłuję otwierać dawno otwarte drzwi, ale to też sprawia ogromna frajdę.

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
225 1 0
Zacząłem od zestawu startowego z Arduino UNO kupiłem go w
https://botland.com.pl/341-zestawy-startowe-dla-arduino
Musisz wybrać zestaw z elementami, które najbardziej Ci się przydadzą później.
ja na początek kupiłem ten
https://botland.com.pl/kursy-forbot...tow-z-arduino-uno-bezplatny-kurs-on-line.html
Wcześniej zastanawiałem się UNO czy Leonardo i wybrałem UNO jako klasyk dla początkujących. Kiedy zabrałem się za sterowanie moją makietą, a nie jest ona duża, okazało się, że UNO ma za mało pinów. Część pracy np odliczanie czasu postoju pociągu na stacji przeniosłem do innych płytek - wybrałem Nano i kupiłem nie oryginalne po kilkadziesiąt złotych a klony po 14,50. Teraz okazało się, że sercem sterowania powinna być płytka która ma dużo więcej pinów i dumałem ArduinoMEGA czy ArduinoDUE. Due jest lepsze (szybsze i ma większą pamięć) ale pracuje pod napięciem 3,3 V (zasilanie może być 7-12) ale trzeba pilnować, żeby na pinie nie było więcej niż 3,3 a sporo moich urządzeń (np przekaźniki, czujniki) jest na 5v więc wybrałem Mega. Zacznij od prostych przykładów z książek a potem znajdź jakiś fajny problem i go rozwiąż. Moim pierwszym był pomiar prędkości z przeliczaniem prędkości na modelową - dokupiłem czujniki ruchu odległości i przerwania wiązki na Allegro ale możesz zamówić coś fajnego od razu z zestawem. Pamiętaj, że niektóre czujniki maja wersje na 3 lub 5 v.
Na zdjęciu testowanie sterowania zwrotnicą z potwierdzaniem skrajnego położenia i takie tam - wynik pozytywny

Arduino testy maly.jpg

Ostatnio edytowane: