• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia AREOGRAF

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Nie mogę dokopać się do tematu o rozcienczaniu (proporcjach farba+woda,rozcienczalnik) farb do areografu .
Proszę o pomoc ;).
Dzieki ,Mattia

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja dziś miałem pierwsze starcie z aerografem. W kwestii rozcieńczania poszedłem kompletnie na żywioł. Cyrklowałem tak by zachowała pierwotny kolor a z drugiej strony nie była za gęsta. Ale może ktoś podeśle jakieś "złote proporcje" ;)

Reakcje
423 3 0
Z moich doświadczeń to wynika, że jest to zależne od producenta farby (gęstsze i rzadsze) oraz celu do jakiego się używa. Też rodzaj powierzchni ma znaczenie. Trudno tak ustalić stopień rozcieńczenia.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A wiec tak , temat doboru rozcieńczalnika do konkretnej farby był juz niejednokrotnie poruszany, a co do proporcji, to tez pisaniny o tym bylo bez liku :D
Wszystko zalezy od..... rodzaju aerografu, ciśnienia roboczego jakie podaje, temperatury otoczenia , gatunku farby, i wielu naprawde innych czynnikow jakie należy uwzglednic , ażeby efekt malowania był zadowalajacy. Inna sprawa to.... doswiadczenie ! Jak juz kupiłeś aero, kompresor, nie spiesz sie , poćwicz na czym kolwiek, raz, drugi....dziesiaty ! Kiedy bedziesz pewny juz swojej reki, możesz podjac sie tematu pomalowania tego co zamierzałeś. Powodzenia (y)[/quote]

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Codzi tylko o srednia (1 kolor : 2 woda/rozcieńczalnik ,2 kolor : 1 woda/rozcieńczalnik ?)[DOUBLEPOST=1377977933,1377977606][/DOUBLEPOST]
A wiec tak , temat doboru rozcieńczalnika do konkretnej farby był juz niejednokrotnie poruszany, a co do proporcji, to tez pisaniny o tym bylo bez liku :D
Wszystko zalezy od..... rodzaju aerografu, ciśnienia roboczego jakie podaje, temperatury otoczenia , gatunku farby, i wielu naprawde innych czynnikow jakie należy uwzglednic , ażeby efekt malowania był zadowalajacy. Inna sprawa to.... doswiadczenie ! Jak juz kupiłeś aero, kompresor, nie spiesz sie , poćwicz na czym kolwiek, raz, drugi....dziesiaty ! Kiedy bedziesz pewny juz swojej reki, możesz podjac sie tematu pomalowania tego co zamierzałeś. Powodzenia (y)
[/quote]

Dzieki tak robie /zrobiłem . Do tej pory urzywalem areozoli które mi przygotowywala i pakowala mieszalnia farb i lakierow . Areo i kompresor mam od kilku lat ,ale teraz mnie naszlo na następne
eksperymenty .

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie koniecznie i nie zawsze . Inna gestosc maja farby akrylowe, nawet roznych producentow. To samo tyczy sie farb olejnych. Rodzaj zastosowanego rozcienczalnika tez ma znaczenie . I nawet farba rozcienczona w prawidlowych proporcjach,przy niskim ciśnieniu powietrza tez potrafi przyspozyc kłopotów. Nie zapominajmy takze o temp. przy jakiej malujemy.

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Osobiście wody do rozcieńczania nie używam, a maluję akrylami.Moi przedmówcy dobrze opisali ważne jest ciśnienie i producent farby.Kompletnie inny efekt da rzadka farba producenta xxx przy ciśnieniu xxx, niż również rzadka farba innego producenta przy tym samym ciśnieniu.Do tego trzeba dojść samemu metodą prób i błędów :).

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Dzieki ! "przeszedłem nasza kopalnie wiedzy i już wszystkiego co chciałem wiedzieć to wiem .:D
Osobiście wody do rozcieńczania nie używam, a maluję akrylami.Moi przedmówcy dobrze opisali ważne jest ciśnienie i producent farby.Kompletnie inny efekt da rzadka farba producenta xxx przy ciśnieniu xxx, niż również rzadka farba innego producenta przy tym samym ciśnieniu.Do tego trzeba dojść samemu metodą prób i błędów :).

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Należy dodać , że pewnie mam farbę do rozcieńczania alkoholem. Nazwa akryl nie określa rozpuszczalnika.
Zawsze jak coś nie wychodzi to trzeba przeczytać instrukcje.
Rozcieńczenie farby bardzo zależy od efektu który zamierzamy uzyskać. Czy lekkie ślady kurzu czy blyszczaca lustrzana powierzchnia itp.
Generalnie ok 15 % rozpuszczalnika trzeba dodac. Wyjątkiem są specjalne czyli np. metaliki

Ostatnio edytowane: