• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Alpejskie klimaty

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Święta, święta i po świętach, kurier przyniósł co nieco, więc czas zabrać się do pracy.
Ponieważ mam do utylizacji sporo pianki poliuteranowej wymyśliłem sobie budowę modułów nawiązujących do moich ulubionych austriackich szlaków kolejowych,
czyli linia dwutorowa, trochę tuneli, wiadukty, sporo zieleni i przede wszystkim tory pod drutem.
Simmeringbahn to nie będzie, bo nie znalazłem dostępu do rysunków z wymiarami wiaduktów, po drugie tego nie da się odwzorować tak jakbym sobie marzył , ale tabor ÖBB da się zaprezentować.
Na początek proste skrzynki z odcinkami prostymi.
ALP001.jpg
ALP002.jpg

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Górki stopniowo pną się w górę, ale niestety jak to w modelarstwie, góry górami, ale moduły muszą mieć też nogi.
Alp005.jpg

Prace stolarskie trochę zajmują czasu, ale może w ciągu dwu dni uda się "postawić na nogi" szlak, gdyż moduły zyskały już wstępne ukształtowanie terenu.
Alp006.jpg

Moduł przejściowy z 2E96.

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Czekał kilkanaście lat aby zaistnieć, reszta to efekt utylizacji płyty PIR i odzysku z równie starego jak most projektu tort w skali 1:87.
Most01.jpg
Most02.jpg

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Nie ma przeproś, budowa trwa, gdyż za dwa dni planowane jest układanie torowiska, a w przyszłym tygodniu odbiór, gdyż premiera jest zaplanowana na 19 maja 2023 i nie ma przeproś.
wiad002.jpg

Wiadukt / most osadzony już na stałe:
wiad003.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 109
Buduję makietę 181