• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Albulabahn

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Poszukuję wszelkich informacji odnośnie możliwości zwiedzania linii Albulabahn oraz Filisur-Davos.
Interesuje mnie głównie, czy komuś udało się odbyć pieszą wycieczkę "wzdłuż torów" z możliwością podziwiania prawdziwych cudów architektury kolejowej.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
390 5 1
Kilka lat temu przeszedłem szlak turystyczny wzdłuż Albuli z Predy do Bergun. Przeplatał się z linią szczególnie w najbardziej "widowiskowym" odcinku zwanym "Cyrkiem Albula" czyli w rejonie trzech tuneli spiralnych i czterech mostów pomiędzy nimi. Szlak był zbudowany przez, jak pisało, "Team RhB". Zapewne istnieje i dziś. Polecam!!!

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Kilka lat temu przeszedłem szlak turystyczny wzdłuż Albuli z Predy do Bergun. Przeplatał się z linią szczególnie w najbardziej "widowiskowym" odcinku zwanym "Cyrkiem Albula" czyli w rejonie trzech tuneli spiralnych i czterech mostów pomiędzy nimi. Szlak był zbudowany przez, jak pisało, "Team RhB". Zapewne istnieje i dziś. Polecam!!!
Dziękuję za informację.
Jest film na YouTube naszej rodaczki mieszkającej w Szwajcarii, ale wolałem się upewnić, bo ludzie wrzucają tak różne cuda, a jedziesz miejsce i okazuje się że nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Ostatnio byłem na Mariazellerbahn, na YouTube był filmik ze szlaku wzdłuż linii, z tym że może ten szlak i kiedyś był, natomiast w realu nie do przejścia i fatalne oznakowany.

Jasiek5

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
92 0 0
To co napisał Tomek K. - to szlak turystyczny, więc każdy może się przejść, jest bardzo popularny, a jak są jakieś imprezy kolejowe na Albuli (np. retro) to wręcz są tam tłumy.
Szlak ten można również oglądnąć w google maps - całe RhB jest na street view (raczej track view). Ale ten szlak turystyczny również jest ujęty - oczywiście w naturze robi piorunujące wrażenie i proponuje przejść w kierunku od Predy do Bergün.
Natomiast jakiś czas temu Rhb oferowało spotkania na gruncie z toromistrzem, z którym spędzałeś zmianę i który zabierał delikwenta tak jakby do swojej pracy (opowiadał to i owo również historyczne tematy) i odbywało się to na szlakach Preda - Bergün oraz Filisur - Wiesen. - w tym temacie najlepiej napisać bezpośrednio do RhB i zapytać czy organizują jeszcze takie spotkania.
Były też wycieczki ze stacji Wiesen na Wiesener Viadukt

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Dziękuję za przydatne informacje.
Sprawdzałem na stronie Rhb, do 29 października jeżdżą dwa składy dziennie na trasie Davos Filisur zwykle z Ge 6/6, niestety aktualnie tylko Ge 4/4, ale może do września się Krokodyl wróci na trasę. Dodatkowo akurat na początku września ma być skład retro z Ge 4/6 na trasie Landquart - Disentis - Landquart. O spotkaniach z toromistrzem nic nie znalazłem. Osobiście przejazdy preferuję pociągami rozkładowymi, pociągi "specjalne" wolę podziwiać z zewnątrz, gdyż ostatnio zrobiła się z tego taka komercja, że nie leży mi podróż w towarzystwie buców ze statków miłości. Pociągi lokalne mają swój klimat, można zawsze wysiąść, coś interesującego obejrzeć, poczekać na kolejny, zaliczyć spacerek między stacjami i tak miło spędzić czas, tak podróżowałem na trasie z Zermatt, Andermatt i w okolicach Interlaken do Kandesteg, na dziennych biletach z możliwością korzystania z sieci autobusów w ramach biletu i nawet 50% zniżkami na koleje linowe i inne atrakcje związane z koleją.
Niestety nie udało mi się to ostatnio na Semmeringbahn gdyż remontują wiadukt Kalte-Rinne i ruch lokalny został wstrzymany, także trzeba było wspomagać się samochodem, a całą linię przejechać pociągiem przyspieszonym z pominięciem mniejszych stacji.

Jasiek5

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
92 0 0
Niestety marne szanse na zobaczenie w tym roku krokodyli Ge 6/6, oba 414 i 415 są aktualnie remontowane, dlatego jako zamiennik jeździ Ge 4/4 I (BoBo 1).
Bieżący rok nie obfituje w rocznice to i imprez jest mniej
W tym roku obchodzimy 20 lecie Historic Rhb oraz 50 lecie Bernina Express.
Zarówno jednym jak i drugim przypadku obchody już się odbyły ...
Poza tym do 3 sierpnia w środy i czwartki jeździ retro na Berninie ale generalnie w tym roku jest bida z imprezami na RhB.
Zdjęcie z obchodów 20 lecia Historic RhB

20_lat_historic_rhb_1024px.jpg

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Niestety nie zawsze można wyjechać wtedy kiedy by się chciało lub wtedy kiedy akurat dzieją się dodatkowe atrakcje. Przykładowo w tym roku akurat mam totalny remont domu, także mogłem wyjechać jedynie między demontażem starych i montażem nowych okien, skutkiem czego nie załapałem się na parowozy na Mariazellerbahn i na kursowanie Hollentalbahn gdyż zaczynają sezon z początkiem lipca, ale na pocieszenie przejechałem się Breitenauerbahn z Mixnitz, która jako pasażerska kursuje tylko trzy trzy dni w roku, bo normalnie jest kolejką przemysłową. Ale co tam, tak naprawdę największą moją miłością są kolejowe budowle i układy tras kolejowych, a te poza remontami są zwykle dostępne o każdej porze i na to liczę w Gryzonii, a jak się uda to po drodze, na Albergbahn w Austrii. Niestety Semmeringbahn mnie trochę zawiodła, gdyż wiele fantastycznych fragmentów było bardzo trudno dostępnych, a osławiony Semmering Bahnwanderweg nie zawsze pozwalał cieszyć się naprawdę fantastycznymi fragmentami linii kolejowej.

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Znalazłem info że 29 października 2022 Rhb biło rekord długości pociągu na trasie od tunelu Albula do wiaduktu Landwasser i udało się przejechać ją składem złożonym z 25 EZT Capricorn, skład miał 1906 m długości, efekt na trasie niesamowity, często im się zdarzają takie pomysły?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.831 406 7
Znalazłem info że 29 października 2022 Rhb biło rekord długości pociągu na trasie od tunelu Albula do wiaduktu Landwasser i udało się przejechać ją składem złożonym z 25 EZT Capricorn, skład miał 1906 m długości, efekt na trasie niesamowity, często im się zdarzają takie pomysły?
To był jak na razie jedyny "pomysł" kolei RhB, związany z prezentacją nowych pociągów i jednocześnie biciem rekordu świata, jeżeli chodzi o ilość połączonych zespołów trakcyjnych. Impreza widowiskowa i pełno z niej wrzutek na YT...

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Oglądałem kilka filmów, efekt niesamowity.
Wielka szkoda że wiedziałem, bo rzuciłbym wszystko, gdyż taka okazja pewnie już się nie powtórzy.