• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME 55096 Berlin-Warszawa-Express

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Husarz przede wszystkim będzie pasował.
A jeśli chodzi o tory łukowe proponuje tory np. Łukowe R3- 419,6mm, R4- 481,2 mm, ale możesz też R5, czy R6. Ja mam cały skład BWE. Ostatnio na warsztatach modelarskich w Szczecinie użyłem torów Roco geoline R3 i R4.

OP
OP
Arkadiuss88

Arkadiuss88

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Husarz przede wszystkim będzie pasował.
A jeśli chodzi o tory łukowe proponuje tory np. Łukowe R3- 419,6mm, R4- 481,2 mm, ale możesz też R5, czy R6. Ja mam cały skład BWE. Ostatnio na warsztatach modelarskich w Szczecinie użyłem torów Roco geoline R3 i R4.
zapomniałem dodać że jeżdżę na a-gleis piko… A-Gleis R2 (r= 421,88 mm/30)
sądzisz że wystarczy?

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
-Proponuję nie schodzić poniżej R9 w przypadku tak długich wagonów.

-BR101 pasuje jedynie jako lokomotywa przeciągająca skład BWE na terenie Berlina do stacji postojowej Grunewald lub z niej. W tej samej roli spotkać można również BR120.

-Między Berlinem a Rzepinem pociągi prowadzone były również trakcją spalinową. Pasują więc Ludmiły serii 232, 233 oraz 234 (duża oferta Roco i Brawy).

zapomniałem dodać że jeżdżę na a-gleis piko… A-Gleis R2 (r= 421,88 mm/30)
sądzisz że wystarczy?
Wydaje mi się, że to zbyt ciasne łuki dla wagonów ACME, nawet w wersji "nieuzbrojonej".

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arkadiuss88

Arkadiuss88

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
-Proponuję nie schodzić poniżej R9 w przypadku tak długich wagonów.

-BR101 pasuje jedynie jako lokomotywa przeciągająca skład BWE na terenie Berlina do stacji postojowej Grunewald lub z niej. W tej samej roli spotkać można również BR120.

-Między Berlinem a Rzepinem pociągi prowadzone były również trakcją spalinową. Pasują więc Ludmiły serii 232, 233 oraz 234 (duża oferta Roco i Brawy).

Wydaje mi się, że to zbyt ciasne łuki dla wagonów ACME, nawet w wersji "nieuzbrojonej".
R9 to dwa razy wiecej niż to co podaje producent… W opisie zestawu jest minimalny promień łuku 420mm
[DOUBLEPOST=1426409510,1426408985][/DOUBLEPOST]
Przecież BR189 to jest Siemens ES64F4:confused:
zgadza się… doprecyzuje… mam taką jak w załączniku i chciałbym ją przerobić na ES64 w wersji IC

Załączniki

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
R9 to nadal również nie jest nawet minimum wymagane przez oryginał (promień=150m). Całość musi jakoś przecież wyglądać To nie jest tramwaj.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.177 542 30
R9 to nadal również nie jest nawet minimum wymagane przez oryginał (promień=150m).
To oczywiście prawda, ale co z tego? Czy kolega Michał sugeruje, że na makietach absolutnie nie należy stosować łuków o promieniu mniejszym, niż 820 mm (jak rozumiem, R9 - jakiej firmy? - to dwa razy więcej, niż 420 mm), a jeszcze lepiej 1700 mm (mniej więcej 150 m w skali 1:87)? Ale to i tak za mało na szlak, gdzie bardzo rzadko spotyka się łuki mniejsze niż 300 m. Równie dobrze można powiedzieć, że na makiecie powinno się używać tylko rozjazdów ściśle odpowiadających prawdziwym o skosie 1:9 i promieniu łuku toru zwrotnego 190 m, a tory stacyjne powinny mieć co najmniej 3 m, co odpowiada z grubsza 260 m prawdziwego toru - bardzo krótki tor w rzeczywistości. Oczywiście, jeżeli się da, to dobrze jest tak robić, bo faktycznie długie wagony wyglądają nie najlepiej na ciasnych łukach, ale bądźmy realistami: mało kto w domu ma na to dość miejsca. Więc proponuję trzymać się prostej zasady: minimum to tyle, ile wymaga instrukcja modelu, ale im więcej, tym lepiej, jeśli tylko się da.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Czy kolega Michał sugeruje, że na makietach absolutnie nie należy stosować łuków o promieniu mniejszym, niż 820 mm
Nie sugeruję, że absolutnie nie należy stosować, jednak dopiero zastosowanie łuków R9 (Roco bodajże 888mm a Piko 908mm) gwarantuje, że w przypadku najdłuższych wagonów nie będzie wystawać zewnętrzna szyna spod wagonu.

Załączniki

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
BR101 pasuje jedynie jako lokomotywa przeciągająca skład BWE na terenie Berlina do stacji postojowej Grunewald lub z niej. W tej samej roli spotkać można również BR120.
Czyli wszystkie zdjęcia BR120 i BR101 ze składem BWE zostały wykonane w czasie odprowadzania składu na stację postojową, którą dla Berlina jest Grunewald tak? Nigdy te lokomotywy nie prowadziły BWE w planowym pociągu na najmniejszym nawet odcinku trasy ? Jeśli nie to szkoda.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Czyli wszystkie zdjęcia BR120 i BR101 ze składem BWE zostały wykonane w czasie odprowadzania składu na stację postojową, którą dla Berlina jest Grunewald tak? Nigdy te lokomotywy nie prowadziły BWE w planowym pociągu na najmniejszym nawet odcinku trasy ? Jeśli nie to szkoda.
Do BWE po stronie niemieckiej podczepiano jedynie te lokomotywy, które o własnych siłach mogły dojechać do polskiej stacji Rzepin. W grę wchodziły więc wyłącznie elektrowozy dwusystemowe oraz spalinowozy.

Reakcje
11 1 6
a powyżej już były wymienione,nawet z obrazkami np.czeska seri 371 wjeżdzała do Zbąszynka,Traxx nie wiem jak daleko docierały,ale z pociągiem Jan Kiepura to napewno do Poznania,tam je osobiście widziałem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 27
Tabor 1
Tabor 0
Tabor 19