• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

2xM62= 2M62

RŻD

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak już mowilem w kilka watkach, chce zrobic makietę-tort na temat kolejki rosyjskiej. I tu zaczynaja się schody. Nabyłem jedna lokomotywę M62 (br120), poluję na drugą. O ile sprawa techniczna tu akkurat gra mniejszą rolę, o tyle kwestia pomalowania w barwy wschodnie, to juz dla mnię problem. Wymysliłem jak w praktyce połączyc te dwie lokomotywy w jedna calość. Ale nie wiem czy poradze sobie z malowaniem. I problem tkwi nie tyle w naniesieniu samego koloru, lecz napisów po rosyjsku. ( o ile ten jezyk dość dobrze znam, o tyle kalka tu nie wchodzi w rachubę, ponieważ nie wiem gdzie to wziąć.) Kto powie co mam robić i czy ktokolwiek wie jak wybrnąć z tej sytuacji? Czy uwazacie, (chodzi o same pomalowanie) może lepiej oddać w ręcę fachowcowi, a samemu zrobic tylko kosmetyczne poprawki, czy kupić areograf i metodą prob.....? Jezeli ktos zna artyste malarza modeli to proszę dać znać

na zdjęciu jest loomotywa-wzór dla mojego 2M62

P.S: klawiatura mi nawala w laptopie, więc przepraszam za brak miejscami polskich znaków

Załączniki

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Może warto spróbować podejść do tematu inaczej. Sprzedać posiadaną BR120 a kupić 2 sztuki M62 w gotowym malowaniu http://www.roco.com/products/Roco/62788.aspx i pobawić się w dobór farby potrzebnej do pomalowania elementów łączenia członów. Odpadnie problem kalkomanii a oznaczenia typu i numeru lokomotywy są na tabliczkach wiec można zrobić to na dowolnej niemal drukarce. Dach i elementy nie występujące w M62 a znajdujące się w 2M62 to już nie problem bo tam niema żadnych napisów i można śmiało malować jeszcze raz.

OP
OP
R

RŻD

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Acid Rain 1973 napisał(a):
Może warto spróbować podejść do tematu inaczej. Sprzedać posiadaną BR120 a kupić 2 sztuki M62 w gotowym malowaniu http://www.roco.com/products/Roco/62788.aspx i pobawić się w dobór farby potrzebnej do pomalowania elementów łączenia członów. Odpadnie problem kalkomanii a oznaczenia typu i numeru lokomotywy są na tabliczkach wiec można zrobić to na dowolnej niemal drukarce. Dach i elementy nie występujące w M62 a znajdujące się w 2M62 to już nie problem bo tam niema żadnych napisów i można śmiało malować jeszcze raz.
Rozważałem taka opcję. Tyle że razem dwie loki będą mi kosztowały 1,5 tys zl. Opcja "za", to taka że nie trzeba szukać napisów po rosyjsku. No i malowanko w wiekszości odejdzie. Opcja "przeciw" to taka ze caly mój tort bedzie kosztowal około 15-17 tys.zl (wstępne szacowania). Więc szukam oszczędności. Ale Twoja propozycja w wiekszości ma sens, i jak nie znajdę innego rozwiązania, to zastosuję właśnie takie.