• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Żywkowo - makieta w skali H0e

OP
OP
Michał13
Reakcje
142 1 0
Dzień dobry:)
Narysowałem poprawiony plan makiety
20260314_160324.jpg
Jakby co podam też wymiary budynków, które już posiadam.
20260314_160324.jpg 20260314_154144.jpg 20260314_154138.jpg 20260314_154108.jpg 20260314_154004.jpg 20260314_154019.jpg 20260314_154029.jpg
Ps. Stan techniczny lokomotywowni jest spowodowany trwającą przebudową:p
Jak zwykle jestem otwarty na opinie, rady i konstruktywną krytykę(y)

OP
OP
Michał13
Reakcje
142 1 0
Dzień dobry:)
Wydaje mi się, że plan z wpisu #122 jest najlepszą opcją. Ale ja nie jestem specjalistą w tym temacie, więc chyba najlepiej będzie, jak panowie się wypowiedzą.
Aby lepiej wyobrazić sobie przyszłą makietę, postanowiłem zrobić jej wizualizację. Oto efekty:
20260318_112952.jpg 20260318_112943.jpg 20260318_112937.jpg
Ps. Stan niektórych budowli jest spowodowany ich przebudową:p

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.362 12 0
Trochę za wąsko między torami, brak skrajni, można ewentualnie skrócić tory peronowe, w końcu to wąski tor ;). Ale żuraw między torami zablokuje przejazd przy tym rozstawie torów.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.028 72 5
Michale, masz już jakieś tory?
Ułóż je na tej kartce.
Jeśli nie masz, to kup tyle, aby móc takie układy ułożyć na sucho. Będzie to może bardziej praktyczne, kiedy przymierzysz z torami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.416 678 30
Trochę za wąsko między torami, brak skrajni, można ewentualnie skrócić tory peronowe, w końcu to wąski tor ;). Ale żuraw między torami zablokuje przejazd przy tym rozstawie torów.
Wydaje mi się, że kolega @Krocik TV się myli i skrajnia jest zachowana. Te rysunki torów odzwierciedlają szerokość całego toru z podkładami, a nie same szyny i moim zdaniem jest tam wystarczająco dużo miejsca, żeby tabor się minął, nawet w obecności żurawia. Popieram kolegę @Kris by spróbować z prawdziwymi odcinkami torów, bo tylko to będzie miarodajne. Ale faktem jest, że na wąskich torach zwykle międzytorza były szersze, proporcjonalnie sporo szersze, niż na stacjach normalnotorowych.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 53 1
Po wykręceniu kręgów szyjnych i późniejszym ich rozmasowaniu obejrzałem oba plany (post 121 i 122).:mad:
Naprawdę, można takie zdjęcia wstawiać poziomo.
Na mojej stacji, która już nie istnieje, układ torowy był bliższy do tego z postu 121, ale ten z 122 też może przecież być.
Na wąskim torze różne rzeczy były i zrobisz tak, jak Tobie będzie się podobało.
Odnośnie torów, to znając rzeczywistość wąskotorową też skłoniłbym się do ciut większej odległości między nimi.
Ale czy wieża i żuraw akurat w dobrym miejscu są, to nie wiem.

OP
OP
Michał13
Reakcje
142 1 0
Wydaje mi się, że kolega @Krocik TV się myli i skrajnia jest zachowana. Te rysunki torów odzwierciedlają szerokość całego toru z podkładami, a nie same szyny i moim zdaniem jest tam wystarczająco dużo miejsca, żeby tabor się minął, nawet w obecności żurawia. Popieram kolegę @Kris by spróbować z prawdziwymi odcinkami torów, bo tylko to będzie miarodajne. Ale faktem jest, że na wąskich torach zwykle międzytorza były szersze, proporcjonalnie sporo szersze, niż na stacjach normalnotorowych.
Starałem się zastosować skrajnię z normy PZMK do skali h0e
Ale pewnie jeszcze powiększę odległość między torami o parę milimetrów.
Powyższy projekt nie jest idealnie dopasowany- chciałem po prostu zobaczyć jak mniej więcej będzie to wyglądało.

OP
OP
Michał13
Reakcje
142 1 0
Po wykręceniu kręgów szyjnych i późniejszym ich rozmasowaniu obejrzałem oba plany (post 121 i 122).:mad:
Naprawdę, można takie zdjęcia wstawiać poziomo.
Na mojej stacji, która już nie istnieje, układ torowy był bliższy do tego z postu 121, ale ten z 122 też może przecież być.
Na wąskim torze różne rzeczy były i zrobisz tak, jak Tobie będzie się podobało.
Odnośnie torów, to znając rzeczywistość wąskotorową też skłoniłbym się do ciut większej odległości między nimi.
Ale czy wieża i żuraw akurat w dobrym miejscu są, to nie wiem.
Przepraszam... Następnym razem postaram się wstawiać zdjęcia poziomo...
Michale, masz już jakieś tory?
Ułóż je na tej kartce.
Jeśli nie masz, to kup tyle, aby móc takie układy ułożyć na sucho. Będzie to może bardziej praktyczne, kiedy przymierzysz z torami.
Mam 4 flexy i jeden prawy rozjazd (roco)
Może faktycznie dokupię te 2 brakujące rozjazdy:)