• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

G 1:22.5 Żuraw wodny

Reakcje
14 0 0
W wolnych chwilach pracuję nad żurawiem wodny do małej dioramy dla BR 01 od Hachette. Projekt nie przedstawia konkretnego urządzenia, a raczej stanowi kompilację kilku, choć głównie bazowałem na tym z Łukowskiego węzła kolejowego. Głowica będzie obrotowa oparta na łożysku, główne elementy z mosiądzu, do tego drukowane detale.
3.jpg
4.jpg
5.jpg
IMG_20250123_1948252.jpg

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
729 4 0
Łukasz_C napisał(a):
Projekt nie przedstawia konkretnego urządzenia, a raczej stanowi kompilację kilku, choć głównie bazowałem na tym z Łukowskiego węzła kolejowego.
A co temu łukowskiemu brakowało że postanowiłeś dokonać kompilacji kilku ?

Czy możesz wrzucić jakieś zdjęcia tego łukowskiego oryginału.

OP
OP
Ł
Reakcje
14 0 0
Delikatne zmiany dotyczą połączenia głowicy oraz ramienia. Żuraw ten jest produkcji Krausewerk Neusalz i miały one różne głowice. Np. przy parowozowni Warszawa Praga jest taki z głowicą jak na mojej wersji. Poniżej Łukowski
pompa01.jpg
pompa02.jpg

OP
OP
Ł
Reakcje
14 0 0
Chodzi o odczucia estetyczne. Pomimo prostoty konstrukcji kilka przetłoczeń, dolne i górne wzmocnienie ramienia, do tego płynne włączenie rury ramienia do korpusu głowicy oraz ładniejsze zakończenie samego ramienia nadaje całość , w moim odczuciu, bardziej miły dla oka , bogatszy obraz.

OP
OP
Ł
Reakcje
14 0 0
Opis słowny do mnie nie przemawia, zdjęcia ze "strzałkami" by się przydały :cool:
Na czerwono zaznaczyłem główne poprawki, po głębszej analizie doszedłem do wniosku, że żurawie tego producenta miały co najmniej 4 rodzaje głowic
7up.jpg

Ludzi też planujesz? Przyznam że tych co przysłali mi nie pasują i chętnie ich zastąpił.
Pasażerowie i obsługa stacji na pewno będą, ale najpierw chcę skupić się na infrastrukturze. Powoli planuję jeszcze latarnie i stanowisko do nawęglania.

OP
OP
Ł

Łukasz_C

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
Poprawki naniesione, projekt w 90% zmaterializowany. Przed obróbką powierzchni próbnie wszystko montuje , żeby sprawdzić spasowanie. Zastosowane śruby M1 na zdjęciach wyglądają masywnie, jednak w rzeczywistości całość wygląda zgrabnie. Teraz już wiem, że biały materiał jest dość wredny do fotografowania, bo niektóre detale zniknęły.
plate.jpg
IMG_20250206_214117.jpg