• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ŻAGAŃ 2013 - Jak długo jeszcze?????

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Na jednym z kolejowych for, nauczony tym co się stało z Lubskiem ( ktorego upadek fotograficznie dokumentowałem od 1999 roku) załozyłem swego czasu wątek pt. " Czy Zagań podzieli los Lubska?"
Minęły dwa lata i jakoś tam się ten Żagań trzyma, przynajmniej jeżeli chodzi o infrastrukturę unikalnej żagańskiej stacji osobowej, która miłośników dawnej kolei i kolei dawniej ciągle przyprawia o dreszcz, a obdarzonym wyobraźnią pozwala na kolejowe wycieczki w czasie. A wszystko za sprawą prawie nienaruszonej infrastruktury dworcowej, mimo, że od ponad 10 lat ruch osobowy jest tu powiedzmy sobie, szczątkowy i co roku coraz mniejszy. A pomyśleć, że z tej ogromnej, pięcioperonowej stacji jeszcze w latach 80 można było dojechać bezpośrednim pociagiem do Warszawy, Poznania, Szczecina, Jeleniej Góry, Krakowa, Lipska, Lubska, Głogowa, Węglińca, Sanic, Zebrzydowej, Nowej Soli !!! Musiało się dziać. Patrząc na stare rozkłady nie trudno sobie wyobrazić jaki ruch tu panował, ile osób dziennie przetaczało się przez stację. A dzisiaj. Dzisiaj zieje pustką, zarówno w hallu, w tunelu pod peronami i na peronach. Odkąd przetrasowano EC Wawel przez Żary, dziś do Zagania zaglądają tylko szynobusy z kierunków Legnicy,Żar i Zielonej Góry. A do i z tych szynobusów wsiada/wysiada bardzo niewiele osób. Jest to spowodowane faktem, że dworzec w Zaganiu jest mocno oddalony od centrum miasta i wygodniej jest ludziom podróżować PKSem i busami, ktore oczywiście wyjeżdżają, ze ścisłego centrum. To oddalenie ma jednak i dobre strony. Odkąd odwiedziłem Żagań w 2005 roku, infrastruktura stacyjna praktycznie nie uległa zniszczeniu. Podejrzewam, że różny element po prostu ma za daleko by tu demolować co popadnie, jak to ma miejsce w przypadku centralnie umieszczonego dworca w Żarach, który obecnie w zasadzie jest kompletną ruiną. A Zagań nie. Nie potrafię znaleźć innego tego faktu wytłumaczenia. Żagań jest jedyną tej wielkości stacją bez druta w Polsce, która się ostała. Osobom "czującym klimat" gorąco polecam odwiedzić żagańskii dworzec, szczególnie o zmierzchu. Wrażenia gwarantowane, czego namiastką niech będą poniższe zdjęcia. Szczególne wrażenie robi Żagań w nocy. Z 5 peronów, cztery są oświetlone całą noc. Dodatkowo z peronowych megafonów dochodzi naszych uszu klimatyczne "elektryczne" buczenie, że aż nie podobna oprzeć się wrażeniu, że za moment ktoś zapowie jakiś dalekobieżny. Połaziłem sobie tak po stacji wieczorową porą a efekty poniżej. Chwalić opatrzność, Żagań nadal obsługuje dość powiedzmy spory ruch towarowy i mimo że zamknięto na 4 spustę lokomotywownie i inne budynki kolejowe, to dworzec osobowy ma się całkiem dobrze. Ale jak długo jeszcze Żagań Wytrzyma??? Ruch jest słabiutki, ludzi nie wiele, stan torów w kierunku Wrocławia coraz gorszy. Czy zatem Żagań podzieli los Lubska?
Mam nadzieję, że jakimś cudem Żagań sie jednak obroni. Tak czy siak warto tu zajrzeć. Fotki w następnym poście.

Załączniki

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Szczególne jednak wrażenie Żagań robi po zmierzchu:

Załączniki

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.688 112 11
Fakt, ale baterie naładowałem. I tak mam od lat, Co najmniej dwa razy w roku, wczesną wiosną i jesienią kilka dni samemu w oddalonych i nieco zapomnianych kolejowych zakamarkach. Inaczej, wysiada mi psyche.
Jeden raz tam bylem w 2002r. Kiedy poszedlem na wachlarz jakis osobnik sie wychylil z okna a ze stacja mi nie za bardzo znana nie przynioslem statywu zeby poszalec:( Moje pytanie czy pracownicy sa ok w stosunku do MK? Czy na wachlarzu stoja jeszcze inne lokomotywy?

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Nigdy nie miałem wiekszych klopotów ze strony pracowników w Żaganiu. Za czasów funkcjonowania lokomotywowni wystraczyło tylko chęć połażenia zglosić dyspozytorowi. Teraz w trakcie wieczornego focenia dworca natknąłem się na sokistów, ale przyjaźnie rzuciłem im tekstem że ku pamięci fotografuje i nawet pogadaliśmy sobie co nieco. Także spoko ! Są do tego przyzwyczajeni !
Obecnie lokomotywownia jest zamknieta na 4 spusty. Zimno, pusto i straszno. Na wachlarzu tylko śnieg.
Zamieszczam zdjęcie ze strony nickt.pl, bo fajne ! I chyba należy się spieszyć, bo chodzą słuchy o planowanym wyburzeniu żagańskiej szopy. Łeb urywa z rozpaczy jak sobie czlowiek wyobrazi, jak to wszystko tętniło tu życiem !
lokomotywownia żagań 2013.jpg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.688 112 11
Nigdy nie miałem wiekszych klopotów ze strony pracowników w Żaganiu. Za czasów funkcjonowania lokomotywowni wystraczyło tylko chęć połażenia zglosić dyspozytorowi. Teraz w trakcie wieczornego focenia dworca natknąłem się na sokistów, ale przyjaźnie rzuciłem im tekstem że ku pamięci fotografuje i nawet pogadaliśmy sobie co nieco. Także spoko ! Są do tego przyzwyczajeni !
Obecnie lokomotywownia jest zamknieta na 4 spusty. Zimno, pusto i straszno. Na wachlarzu tylko śnieg.
Zamieszczam zdjęcie ze strony nickt.pl, bo fajne ! I chyba należy się spieszyć, bo chodzą słuchy o planowanym wyburzeniu żagańskiej szopy. Łeb urywa z rozpaczy jak sobie czlowiek wyobrazi, jak to wszystko tętniło tu życiem ! Zobacz załącznik 110357
Dziekuje za wyjasnienie i zdjecie, za brzdaca nigdy tam nie bywalem ale rzeczywiscie mozna tylko sobie wyobrazic rozstawione oelki na takim wachlarzu. Jeszcze jedno co widzialem to od strony ulicy staly w krzakach dwa tendry, z tego co pamietam jeden wannowy, ciekawi mnie czy tam jeszcze sa? Jakie spalinowozy prowadza towarowe, czy SU46? Z Zagania od razu udalem sie do Weglinca co bylo wtedy enklawa SU-k.

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Suczek nie widziałem żadnych, tylko gagara w niebieskim malowaniu Cargo, nie pamietam czy mu strzeliłem fotę bo koncentrowałem się na infrze.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
Zamieszczam zdjęcie ze strony nickt.pl, bo fajne ! I chyba należy się spieszyć, bo chodzą słuchy o planowanym wyburzeniu żagańskiej szopy. Łeb urywa z rozpaczy jak sobie czlowiek wyobrazi, jak to wszystko tętniło tu życiem !
Polska to jednak dziwny kraj :(:(:( Zniszczyć, zamknąć, wyburzyć !!! Jak tak dalej pójdzie zostaną tylko zdjęcia i wspomnienia. Serce się kraje :cry:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.688 112 11
Polska to jednak dziwny kraj :(:(:( Zniszczyć, zamknąć, wyburzyć !!! Jak tak dalej pójdzie zostaną tylko zdjęcia i wspomnienia. Serce się kraje :cry:
No to w wielu krajach, w hameryce szczegolnie. A czy ktos wie kiedy szopa byla postawiona, bo nie wyglada na typowa pruska.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.073 16 0
No to w wielu krajach, w hameryce szczegolnie. A czy ktos wie kiedy szopa byla postawiona, bo nie wyglada na typowa pruska.
U mnie budują nową stacje kolejową ale nikt nie mysli o wyburzaniu starej, wrecz przeciwnie kolej oddala za darmo budynek i niewykorzystana infrastukturę kolejową grupie zapaleńców kolejowych, którzy planują stworzyc tam cos na wzor muzeum regionalnego o zapomnianych szlakach kolejowych. A rusz no tylko lokomotywownie to zaraz postraszą prawnikami, a tu w Anglii prawnicy lubią zajmować sie takimi sprawami (innymi tez ale to juz inna bajka). A w Polsce hmm tak jak tu jeden kolega napisal: trzeba wszystko zniszczyc i zburzyc a i najlepiej to wybudowac nastepny hipermarket albo galerię:niepewny: Ciekawe ze w tym Żaganiu nic sie nie dzieje, to żołnierze do garnizonu jak dojeżdżają? czołgami?czy na rowerach bo przeciez nie ma kasy na darmowe bilety PKS

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
281 5 0
Zżera go strasznie "ruda" :( I trochę tam niszczeje. Ukradziono wszystko co się dało :( Niestety, nie widziałem żadnej lokomotywy, tym bardziej sputnika :( Chodziłem tam przeszło godzinę, robiłem zdjęcia infrastruktury dworca i okolic. Rozmawiałem z SOKistami i nic nie jechało :(

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.688 112 11
Zżera go strasznie "ruda" :( I trochę tam niszczeje. Ukradziono wszystko co się dało :( Niestety, nie widziałem żadnej lokomotywy, tym bardziej sputnika :( Chodziłem tam przeszło godzinę, robiłem zdjęcia infrastruktury dworca i okolic. Rozmawiałem z SOKistami i nic nie jechało :(
A do kogo nalezy ta Ok1? Czy MK z Jarocina mysleli sie tym zajac? Szkoda takiej stacji, jak dziki zachod:(

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 1