• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Świętokrzyska Kolej Podłogowa (SKP)

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Witam wszystkich! Chciałem się pochwalić moim nowym hobby, którego unikałem przez wiele lat. Zaczęło się niewinnie w połowie listopada 2024, ale w zasadzie schematycznie, YT podsunął mi film... Nie pamiętam już czy coś mnie tknęło i sam poszukałem, czy skusiłem się bo gdzieś kątem oka zobaczyłem... Z tydzień później obejrzałem kolejny, recenzje zestawu startowego Piko z SM42 i wagonami pasażerskimi Bonanza i Bohun, stwierdziłem że bardzo mi się podoba. Następnego dnia kupiłem wagon cysternę i odcinek torów, aby dotknąć, zobaczyć, potrzymać i zastanowić się co dalej. Kilka dni później zakupiłem zestaw startowy Piko z SM42 i dwiema węglarkami, od razu kilka dodatkowych odcinków torów i kolejne dwie węglarki. Przez grudzień kolejnych zakupów troszkę było i na dziś efekt wygląda jak na zdjęciach.

Lokomotywę BR95 kupiłem jako używaną, ktoś wyprzedawał kolekcję, z papierów wynika że jest z 1986 roku a zatem kilka miesięcy starsza ode mnie ;) Jeździ, choć trochę głośno, światełka kiepsko.

W ostatnich dniach też poprawiłem troszkę wizualnie lokomotywę SM42 i kilka węglarek.

Budowy makiety się wystrzegam, nie mam dość miejsca choć na podłodze kolej szybko się kurzy.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.724 51 5
Jak na nowicjusza, układ torowy bardzo poprawny.
Nie musisz od razu robić makiety, możesz zacząć od dioramy. Dla poćwiczenia technik modelarskich.
ALE zanim diorama, polecam lekturę, research i przeglądanie forum oraz zdjęć w necie, tego co Ci się podoba w kolei.
Polecam wyjście w teren, nie tylko do Kolejkowa ;)

Widzę, że podchodzisz zdrowo-rozsądkowo i bardzo dobrze.
Miłej zabawy :)

OP
OP
M

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Byłem już w kilku miejscach w świętokrzyskim, w google map zobaczyłem że w Skarżysku-Kamiennej jest ładna lokomotywownia, ponoć można zrobić zdjęcia więc się wybieram może jeszcze w styczniu.

O dioramie myślałem, tor prosty z kawałkiem pobocza do postawienia na półce. Może coś fabryka/kopalnia.

Dziękuję bardzo :)

Załączniki

OP
OP
M

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Zdaję sobie sprawę z tego że granice są tylko na chwilę ;)

Tory Piko, nie zastanawiałem się nawet nad innymi, przyszły z lokomotywą ;)