• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Świętokrzyska Kolej Dojazdowa - kilka zdjęć.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.968 447 99
Docelowo jak skończą się przepychanki z konserwatorem zabytków będzie remont mostów celem powrotu kolejki na poprzednio używaną trasę.
Oby wyszło. Życzenia mają na uwadze podobne zamierzenia z przed kilku lat na Nałęczowskiej (obecnie Nadwiślańskiej) gdzie kolejka nie może już /od kilku lat/ wrócić na trasę do Nałęczowa mimo nośnych zapowiedzi, właśnie przez - z tego co wiem - brak funduszy na remont mostu w Wąwolnicy. Wyremontowano most w kilometrze 6,4 ale słyszałem, że są inne odcinki, którymi należało by się też zająć (m.in. ten o którym wspomniałem). Najbliższe plany jeśli chodzi o odnogę do Nałęczowa, to chyba dojechanie do byłej ładowni w Wymysłowie, gdzie ma być uruchomiony oblot składu z wykorzystaniem istniejących torów (i rozjazdów). Oby na Świętokrzyskiej wyszło to lepiej.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 7 0
Fundusze są, tylko jak zwykle konserwator ma swoje jakieś problemy. Nie wiem dlaczego bo o ile linia faktycznie jest stara i może być jako zabytek to już te mosty takie nie są i były budowane w latach 80.