• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Świąteczny TORCIK H0

cj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie
Postanowiłem przedstawić swoje plany i początki z prac nad moim tortem.
Zaczynając od początku. Jest to tort o wymiarach 2m x 1m więc nie wielki.
W myśl zasady mało torów ale jak najlepiej wykonane, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Przedstawić na nim zamierzam małą wiejską stację , jedną bocznice przy której będzie umieszczony niewielki zakład z magazynem, do tego tunel kawałek stawu gdzieś na rogu płyty
a wszystko to w klimacie końca epoki 3 w kolejach DB czyli kolo 1965 roku.
Obecnie mam wykonaną skrzynie ze sklejki 12mm , składającą się z dwóch części 1m x 1m każda ,do łatwiejszego transportu z piwnicy gdzie trwają prace nad budową.
Tory też leżą ale na razie tylko do przymiarki, czekam na korek a potem będzie walka z elektryką.
Jak na razie to wszystko co udało mi się stworzyć ale podobno najtrudniej zacząć więc najgorsze już za mną :D

zamieszczam na razie tylko model tego torta ale trwają już prace nad pierwszymi zdjęciami.

Załączniki

OP
OP
C

cj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Będzie jeszcze i korek, teraz są połączone tymczasowo w celu przecięcia i sprawdzenia
jak i co pasuje bo na kompie było ok ale na żywo trzeba było co nieco pozmieniać

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
cj napisał(a):
Będzie jeszcze i korek, teraz są połączone tymczasowo w celu przecięcia i sprawdzenia
jak i co pasuje bo na kompie było ok ale na żywo trzeba było co nieco pozmieniać
pomyśl o wyjeździe z makiety zanim zaczniesz na stałe mocować tory, nigdy nie wiadomo co za kilka lat przyjdzie człowiekowi do głowy :LOL:

OP
OP
C

cj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
kwb3rdu napisał(a):
To praktycznie profesjonalna robota . :D
Promienie lukow masz bardzo ostre , tak ze pomysl o dobraniu odpowiedniego taboru :razz:
Tak też ma być, bo w bloku mało jest miejsca na makietę w tej skali więc postanowiłem zrobić coś małego ale w miarę możliwości dobrego (nie wesołe miasteczko). Co do łuków to wybór epoki był celowy bo w III jest dość duży wybór wagonów towarowych dwu osiowych, i osobowe trzy osiowe które mam nadzieje będą pasowały

Jeśli chodzi o drugie pytanie to mam pomysł jeśli zajdzie taka potrzeba umieści rozjazd łukowy w tunelu
co da mi dodatkowy tor na ewentualne rozbudowy.
Tunel będzie tam gdzie idą dwa łuki a rozjazd mógł by być na tym zewnętrznym.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Skoro już ma być ten tunel koniecznie , to nie zapomnij o zapewnieniu sobie dobrego dostępu do szyn w tunelu celem ich okresowego czyszczenia, zwłaszcza jeśli ma tam być zwrotnica i to jeszcze łukowa. Wagon czyszczący nie zawsze spełni zadanie ( zwrotnica!!)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
cj napisał(a):
Tak wiem, myślałem o tym aby nie zabudowywać do końca jednego boku tak aby było gdzie ręce włożyć :D
Koniecznie tak zrób. Miałem swojego czasu zwrotnicę w tunelu ( bez dostępu dla ręki). Oczywiście po czasie jakimś pociągi mi na tej zwrotnicy przerywały a potem stawały i nic nie pomogły wagony czyszczące i szmatki na kijkach. Trza było tunel kombinerkami i młotkiem rozebrać.

OP
OP
C

cj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tego właśnie chcę uniknąć.

Mam nadzieje że uda mi się teraz znaleźć trochę czasu przed wigilią bo roboty w domu sporo a właśnie dzisiaj wieczorem dotarła paczka z korkiem na podkład pod tory.

OP
OP
C

cj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam zamiar przeciąć na dwie części gotowy podkład i go wygiąć lub jeśli nie wypali to będę robił to małymi kawałkami, nie powinno to jak myślę przeszkadzać w późniejszym szutrowaniu które zakryje powstałe przerwy między kawałkami korka.

kondek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tzn. teoretycznie pasuje, ale nie tnie się go przetnie na pół to podczas modelowania można go złamać a dodatkowo jest bardzo dużo zabawy z przyklejeniem bo do makiety

kondek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
chodzi o to, że teoretycznie można wziąć prosty kawałek korka i go wymodelować na łuk, aczkolwiek istnieje możliwość, że się złamie no i nie będzie odpowiadał idealnie kątowi łuku, dlatego też lepiej samemu wycinać ;)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0
Jak będzie przecięty wzdłuż na pół to się nie złamie. Wycinanie korka z dużych płyt ma sens jedynie pod rozjazdami np na głowicy wjazdowej stacji - wtedy jest mniej roboty i czyściej wychodzi niż rzeźbienie z prostych odcinków. @kondek Przy takim sposobie jaki sobie wymyśliłeś będziesz miał horendalnie wielki odpad korka a co za tym idzie koszta przy korzyściach hmm... wyimaginowanych. Po prostu spróbuj coś przykleić zamiast teoretyzować.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
cj napisał(a):
...jeśli nie wypali to będę robił to małymi kawałkami, nie powinno to jak myślę przeszkadzać w późniejszym szutrowaniu które zakryje powstałe przerwy między kawałkami korka.
Zawsze po przecięciu paska korka na kilka części można sciąć brzegi pod kątem i wtedy zamiast kilku prostokątnych kawałków powstanie kilka trapezowatych które przy łączeniu zniwelują powstające szczeliny lub po prostu w powstałe szczeliny wkleić ścinki korka tektury itp.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 24
Buduję makietę 54
K
Buduję makietę 12
Buduję makietę 8
M
Buduję makietę 17