• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Śnieg na dioramie, makiecie

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Witam korzystając z tego że wziąłem się za zrobienie modelu w skali 1:72 i pomalowaniu w zimowy kamuflaż postanowiłem zrobić dioramę pokrytą śniegiem.Do zrobienia śniegu potrzebne są soda oczyszczona,wikol lub klej ze zdjęcia ,woda,pędzelek,mały pojemniczek i patyczek do mieszania.Do pojemniczka wlewam 1 część wody i tyle samo kleju czyli 1:1,mieszam aż bedzię miało to wszystko rzadką konsystencje.Później wsypuję 2 łyżeczki sody i tak długo mieszam aż soda się rozmiesza nie pozostawiając grudek.Teraz nakładamy pędzelkiem naszą miksturę na dioramę lub makietę.Tą czynność powtarzamy 2 lub 3 krotnie to też zależy jaki efekt chcemy uzyskać,czy świeży śnieg czy już roztopiony.To już pozostawiam Wam co kto woli i jaki efekt chce uzyskać.Ogólnie robiłem śnieg pierwszy raz i nie ma czego się bać tylko działać.Pozdrawiam Mariusz. DSCF3438.JPG DSCF3441.JPG DSCF3442.JPG DSCF3443.JPG DSCF3445.JPG DSCF3446.JPG DSCF3453.JPG DSCF3454.JPG

Załączniki

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.123 387 20
Mam nadzieję, że te ostatnie fotki to jeszcze nie wyschnięty śnieg, bo jak tak ma wyglądać po wyschnięciu to trochę mu brakuje do śniegu.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.123 387 20
Dzięki. A masz zdjęcia po wyschnięciu? Czy na taki lekko mokry (tuż przed wyschnięciem) sypałeś jeszcze sodę?

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.123 387 20
Jak możesz to zrób fotki po wyschnięciu. Jestem ciekaw jak to wyjdzie. Ja robiłem trochę inaczej, bo cały teren kształtowałem z sody, a wyszło tak Sklejane - mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.123 387 20
Ona jeszcze jest nie skończona. Czekam na jakieś dobre tło (mam nadzieję, że spadnie śnieg i zrobię jakąś ciekawą fotkę). Na razie została lekko popryskana lakierem bezbarwnym matowym z dość dużej odległości (pryskałem z góry z wysokości około 2m), żeby utrwalić sodę. Jak próbowałem z mniejszej odległości, to właśnie soda się rozpływała i dawała obraz lodu. Jeszcze trochę za mało prysnąłem, bo jak palcem po niej przejadę, to soda się trochę przykleja do palca. Jak coś więcej podłubię przy tej dioramce, to wkleję fotki.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.123 387 20
Pięknie to wygląda. Taki śnieg to ja lubię na dioramkach. Teraz żeby udało się go dobrze utrwalić bez straty struktury. :)

Andrzej Px48

Aktywny użytkownik
KMK N-orma
Reakcje
62 0 0
....i z sianego przez sitko gipsu,jak radzi nestor polskiego modelarstwa kolejowego Tadeusz Dąbrowski w swoich poradnikach do wydawanych modeli kartonowych.

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Panowie kładliście śnieg warstwowo by uzyskać grubą warstwę śniegu? Tzn. wikol z sodą na przemian? Jest to do uzyskania w ogóle?

OP
OP
(mariusz)

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Kładłem pędzlem 2 warstwy, później tylko sypnąłem sodą przez sitko te miejsca gdzie chciałem uzyskać świeży śnieg.Dużo też daje uformowanie terenu który później pokrywa śnieg.Może spróbuje zrobić np efekt zwisającej czapy śniegu ze skały taki pomysł teraz mi wpadł hmmm

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 12
Techniki modelarskie 2