• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malowanie Ściana z cegieł: malowanie

Bobik

Aktywny użytkownik
Reakcje
179 3 1
Próbuję znaleźć najlepszą metodę "fugowania" i wykończenia ścian z cegły, w tym celu podrukowałem sobie na drukarce 3D FFF ćwiczebne formatki, i najlepszy jak na razie efekt uzyskałem malując ścianę delikatnie na czarno, a potem fugując ją gęstą białą plakatówką i ścierając lica ściereczką. Na forum najładniejsza ściana jaką do tej pory znalazłem jest wykonana "inną metodą" jak objaśnia modelarz, co niewiele mi mówi :) w dodatku wątek jest sprzed 10 lat. W załączeniu moje niezgrabne próby.
20190524_183240.jpg

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.017 63 25
Witaj na forum gdzie jak ktoś co umie to "wiem, ale nie powiem"... Wiesz... Jeszcze byś na tym zarobił "miliony" :obcy:

Co do fugiwania to dla mnie efekt jaki uzyskałes za bardzo bije w oczy (może to kwestia oświetlenia i foto). Nie mniej miło że pokazujesz co tam majstrujesz ;)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.809 138 3
A możesz przytoczyć o jaką metodę chodzi? To że coś jest z przed 10 lat nie oznacza że jest nieaktualne.

OP
OP
Bobik

Bobik

Aktywny użytkownik
Reakcje
179 3 1
Czyli najpierw szary, na to suchym pędzlem czerwony mat, a plakatówką czarną w fugi ? Nie rozrobioną, gęstą? A ja tam widzę u Ciebie białe fugi ?

Paweł76

Użytkownik
Reakcje
27 0 0
Ja najpierw maluje cały budynek jasną szarą farba humbrol 28 ,następnie suchym pędzlem maluje cegiełki humbrol 100, możesz teraz niektóre cegiełki pomalować Revell 37.Następnie czarna plakatówką przyciemniam fugę ,cegiełki ,do fugi oczywiście plakatówki z odrobiną wody ,a cegiełki suchym pędzlem.Miejscami zostaw jaśniejsza fugę ,musisz poćwiczyć sobie na jakimś kawałku jak znajdę zdjęcie jak robiłem to w ho to wkleję na forum

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
354 17 0
A ja najpierw maluję wszystko mocno rozcieńczoną Pactrą w kolorze fugi, nastepnie tamponuję twardą gąbką (coś takiego jak element z opakowań ROCO na zdjęciu) półsuchym Humbrolem w kolorze cegły. Przepraszam, ale numerów farb nie pomnę.
Roco.png
Potem dodatkowo maluję poszczególne cegiełki pojedyńczo kilkoma innymi kolorami, i to różnymi, typu niebieski, ciemnoszary, ciemnoczerwony, co wpadnie w rękę. Oczywiście jest to mozolna praca, ale efekt jest więcej niż dobry.

OP
OP
Bobik

Bobik

Aktywny użytkownik
Reakcje
179 3 1
Dziękuję wszystkim za wskazówki, muszę dokupić w takim razie kilka kolorów i... próbować, aż uzyskam pożądany efekt.
Tymczasem kolejne próby z tego co mam pod ręką IMG_20190530_103622.jpg