• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

łańcuch- karuzela łańcuchowa

madness

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam
Potrzebuję wymiary łańcucha używanego w karuzelach łańcuchowych. Chodzi mi o wymiar jednego oczka (długość,grubość drutu z którego jest zrobione).
Z góry dziękuje za pomoc.

Ostatnio edytowane:

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Masz zamiar budować taką karuzelę czy tylko ją modelować na makiecie?
Bo jak to pierwsze to nie radzę mierzyć i naśladować, bo nie wiesz z jakiego materiału jest to co zmierzysz - może ze stali stopowej o wysokiej wytrzymałości? I jeśli dasz tak samo gruby łańcuch ale ze zwykłej stali miękkiej np. klasy S235 to Ci się szybko urwie. Należy to raczej obliczyć.
Bardzo z grubsza: weź maksymalny ciężar osoby która będzie korzystać (bezpiecznie jest założyć że mogą się znaleźć kiedyś dwie osoby, które się uprą żeby usiąść razem, np. jedna weźmie drugą na kolana - więc jakieś 200 kg) i pomnóż co najmniej przez dwa (działanie dynamiczne) - wychodzi 400 kg na całe zawieszenie. Teraz, niby ta siła się rozkłada na 2 lub 4 łańcuchy (zależy jak zawieszenie wygląda), ale ponieważ łańcuch jest elastyczny, a ruchy na karuzeli dość gwałtowne, może się zdarzyć że przy przechyleniu się w bok prawie cała siła obciąży jedno cięgno. Tak więc przyjąłbym siłę około 400-500 kg. I teraz poszukaj w sklepie łańcucha z ATESTEM na taką siłę. Może kosztować, wiem.
Dodatkowym problemem do rozwiązania będzie sposób zawieszenia bo jeżeli zwyczajnie zaczepisz łańcuch za szeklę lub kółko to przy intensywnym użytkowaniu ogniwko może się bardzo szybko przetrzeć (sprawdzone na huśtawce na moim podwórzu, gdzie przy używaniu przez pół godziny dziennie po jakimś roku szekle o przekroju około 28 mm2 były do wymiany bo została z nich połowa przekroju).

Jeśli chodziło Ci o co innego, to przepraszam za wykład, ale może ktoś inny kiedyś skorzysta.

OP
OP
M

madness

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Masz zamiar budować taką karuzelę czy tylko ją modelować na makiecie?
Bo jak to pierwsze to nie radzę mierzyć i naśladować, bo nie wiesz z jakiego materiału jest to co zmierzysz - może ze stali stopowej o wysokiej wytrzymałości? I jeśli dasz tak samo gruby łańcuch ale ze zwykłej stali miękkiej np. klasy S235 to Ci się szybko urwie. Należy to raczej obliczyć.
Bardzo z grubsza: weź maksymalny ciężar osoby która będzie korzystać (bezpiecznie jest założyć że mogą się znaleźć kiedyś dwie osoby, które się uprą żeby usiąść razem, np. jedna weźmie drugą na kolana - więc jakieś 200 kg) i pomnóż co najmniej przez dwa (działanie dynamiczne) - wychodzi 400 kg na całe zawieszenie. Teraz, niby ta siła się rozkłada na 2 lub 4 łańcuchy (zależy jak zawieszenie wygląda), ale ponieważ łańcuch jest elastyczny, a ruchy na karuzeli dość gwałtowne, może się zdarzyć że przy przechyleniu się w bok prawie cała siła obciąży jedno cięgno. Tak więc przyjąłbym siłę około 400-500 kg. I teraz poszukaj w sklepie łańcucha z ATESTEM na taką siłę. Może kosztować, wiem.
Dodatkowym problemem do rozwiązania będzie sposób zawieszenia bo jeżeli zwyczajnie zaczepisz łańcuch za szeklę lub kółko to przy intensywnym użytkowaniu ogniwko może się bardzo szybko przetrzeć (sprawdzone na huśtawce na moim podwórzu, gdzie przy używaniu przez pół godziny dziennie po jakimś roku szekle o przekroju około 28 mm2 były do wymiany bo została z nich połowa przekroju).

Jeśli chodziło Ci o co innego, to przepraszam za wykład, ale może ktoś inny kiedyś skorzysta.

Witam
Już wyjaśniam. Mam zamiar kupić karuzele łańcuchową faller 140315 i trochę przerobić. Miedzy innymi chciałbym się pozbyć tych okropnych drutów i zamienić je łańcuchem w skali H0. Już od jakiegoś czasu poszukuje łańcucha w tej skali i jedyne co znalazłem to złoty łańcuszek u jubilera o długości oczka 0,8mm ale cena powala na kolana. Wysłałem też zapytanie do firmy robiącej wydruki 3D i dostałem odpowiedz żebym wysłał im model łańcucha w formacie STL. Dlatego zanim to zrobię chciałem się upewnić co do wymiarów takiego łańcucha. Jak myślicie czy łańcuch o długości oczka 0,8mm i grubości 0,16mm nada się do takiej karuzeli?

OP
OP
M

madness

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dzięki za odpowiedz. Widziałem to już wcześniej tylko nie wiem czy nie za duże bo pierwsze dwa linki najmniejsza dł oczka to 1,1mm czyli 9,57 cm w realu. Chyba że coś żle policzyłem a ostatni link to chyba nie ten wzór którego szukam.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
386 26 4
Nie popadaj w obłęd. Bo jak będziesz miał łańcuchy idealnie w skali to będziesz musiał karuzelę zrobić od podstaw nową, przecież ta wygląda jak chatka z piernika.

OP
OP
M

madness

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
W sumie racja ale jeżeli jest szansa to chciałbym zejść z długością oczka do 0,8 mm.Z drugiej strony nie jestem pewien czy ten plastikowy wytrzyma przy kręcącej się karuzeli. No nic zobaczymy, musze tylko zrobić model łańcucha w formacie STL a jedyny program 3D jaki znam to autocad i to nie perfect.Zobaczymy może się uda. Co do karuzeli to chciałbym zrobić coś takiego

tylko te czerwone słupy będą zabudowane bo w środku jest cały mechanizm karuzeli.

Ostatnio edytowane:

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
386 26 4
Taki łańcuch chcesz wydrukować? Zapomnij o tym że będzie się ładnie zwieszał.
Poza tym wydrukuj sobie to zdjęcie w takiej wielkości w jakiej będzie model i spróbuj zobaczyć tam łańcuch. To raz.
Dwa - mechanika. Jeśli chcesz żeby krzesełka fruwały jak te na zdjęciu to łańcuszek nie zadziała, chyba że mocno obciążysz krzesełka a i tak łańcuchy będą układać się po łuku. To dlatego Faller zastosował takie wieszaki z drutu - zawsze są proste.
Kombinuj, ale pamiętaj że fizyka nie działa w modelu tak jak w rzeczywistości i jeśli chcesz mieć taki widoczek jak na zdjęciu to musisz po prostu wymienić drut na jakiś cienki i sztywny. Struny od gitary na przykład.

OP
OP
M

madness

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Cenna uwaga o tym nie pomyślałem. Te krzesełka nie muszą tak fruwać (choć byłoby miło, chodziło mi raczej żeby pokazać jak ma wyglądać karuzela).
A jakby poszczególne oczka delikatnie zatopić w sobie tak, żeby zachować fakturę łańcucha a tak naprawdę cały łańcuch tworzył jedną całość?
Rozwiązało by to dwa problemy : po pierwsze wzmocniło łańcuch jako całość, po drugie rozwiązało problem malowania( brak elementów ruchomych i farba by się nie ścierała na łączeniach oczek ).

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Może zdjęcia z mojego wątku pomogą, łańcuch DA ostatni link w poście Hugwy. Krzesełka na nim na pewno będą latać

forum.modelarstwo.info/attachments/gp7-304-cotton-belt-9-jpg.251132/

forum.modelarstwo.info/attachments/gp38-4840-gp-img_2049-jpg.265988/

Łańcuch wklejony w barierkę a z drugiej strony jest haczyk, dzięki temu mogę go rozłączać.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
386 26 4
Po kiego grzyba mamy tak teoretyzować...? Zrób to po prostu. Po mojemu jak skleisz łańcuch i jeszcze go pomalujesz to będzie gorsze niż oryginalny drut.

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Skoro cały łańcuch powinien być tak cienki jak ten drut to może spróbuj co najwyżej zobaczyć jak to wychodzi gdyby wziąć ten drut co jest i podpiłować go krawędzią pilnika symulując ogniwa tak jak symuluje się osobne cegły w murze z jednego kawałka styroduru? (patrz szkic). Ale nie wiem czy to coś da.

Z tego fabrycznego zestawu nieładnie wygląda górna część tego drutu wygięta w "wieszak do ubrań" z pętelką; warto by ten odcinek jakoś np. przemalować żeby udawał sztywne zawiesie a pionowe odcinki pozostawić albo przemalować inaczej żeby odróżniały się od "wieszaka".

No i gdyby to były prawdziwe łańcuchy to byłoby NIEMOŻLIWE żeby do krzesełka dochodziły dwa - musiałyby cztery, inaczej to nie byłoby siedzenie tylko wywrotka. Doprowadzone do czterech narożników krzesełka a dopiero jakiś metr wyżej schodzące się do dwóch... To już gorzej poprawić, chyba trzeba zostawić te dwa. Gdybyś jednak robił prawdziwy elastyczny łańcuch to musiałbyś zrobić cztery bo krzesełka ustawiałyby Ci się jak popadnie a po posadzeniu figurek nawet odwracały do góry nogami. A wymierzyć idealnie cztery łańcuchy w tej skali tak, żeby krzesełka spoziomować, to raczej Ci się nie uda. W realu czasem ciężko wyrównać zawiesia (wiem, montowałem kilkakrotnie huśtawki).

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

madness

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Raczej nie czuje się na siłach żeby podpiłowywać drut pilnikiem. Przejrzałem jeszcze raz linki które przesłał mi użytkownik hugwa i kupiłem już łańcuszek DA. Początkowo go odrzuciłem bo wydawało mi się że to jest taki wzór:

ale potem zobaczyłem zdjęcia użytkownika RS 11, znalazłem lepsze zdjęcia w necie i myślę że będzie ok. Czy uda mi się na nim zawiesić krzesełka i czy będą ''latać'' czas pokaże. W razie czego zostaje jeszcze struna albo inne druciki, a jak i to zawiedzie to plan wesołego miasteczka na makiecie zostawię na lepsze czasy.
Dzięki wszystkim za pomoc.