• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Łożyska - przewodzenie elektryczne?

koleje.com

Użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
27 1 0
Cześć,

Kombinuję z budową stanowiska do testów lokomotyw.
Najszybciej miałem dostępne łożyska z podwójnym uszczelnieniem gumowym (2RS). Nie pomyślałem o tym wcześniej, ale zdaje się, że przez te gumowe uszczelki nie ma praktycznie przewodzenia prądu z pierścienia wewnętrznego do zewnętrznego łożyska.
Pytanie moje to, czy któryś z kolegów może potwierdzić moje powyższe przypuszczenie i jednocześnie upewnić mnie w twierdzeniu, że powinienem zastosować łożyska z podwójnym uszczelnieniem metalowym (ZZ), bo to gwarantuje przewodzenie elektryczne?

Pozdrowienia,
Jarek

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam.

Jeżeli są to normalne łożyska kulkowe (lub wałeczkowe) to prąd będzie przepływał niezależnie od rodzaju uszczelnień, ponieważ zawsze w łożysku tego typu kulki (wałeczki) dotykają bieżni wewnętrznej i zewnętrznej jednocześnie. Uszczelnienie jest jedynie z każdego boku łożyska, chroni przez zabrudzeniem bieżni i kulek.

Pozdrawiam

OP
OP
K

koleje.com

Użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
27 1 0
Jeżeli są to normalne łożyska kulkowe (lub wałeczkowe)
Tak, normalne łożyska kulkowe 618/3 2RS.
to prąd będzie przepływał niezależnie od rodzaju uszczelnień, ponieważ zawsze w łożysku tego typu kulki (wałeczki) dotykają bieżni wewnętrznej i zewnętrznej jednocześnie. Uszczelnienie jest jedynie z każdego boku łożyska, chroni przez zabrudzeniem bieżni i kulek.
Pozdrawiam
Też tak myślałem. Ale loki nie ruszają. Sprawdzając miernikiem nie ma sygnału zwarcia (wyświetlają się tylko cyfry). Czasem pojawia się sygnał, ale w momencie zastosowania pewnego docisku. Stawiając lok z dekoderem słychać takie "cyknięcie", jakby prąd dochodził, ale lok bez reakcji.
Jak dołożyłem mosiężne podkładki, które z racji swojej średnicy dotykały krawędzi obu pierścieni wewn. i zewn., to loki ruszyły.
Czy smar wewnątrz łożyska może utrudniać przewodzenie?

Pozdrowienia,
Jarek

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
80 0 0
Generalnie nie jest zalecane puszczanie prądu przez łożyska kulkowe w ogóle. Myśle, że lepiej zrobisz jak dorobisz styki opierające się na zewnętrznej cześci łożyska lub tak umiejscowione, że postawiona lokomotywa będzie ich dotykać - pierwsze daje Ci niestety extra miejsce do niekontaktowania, drugie naraża styki na uszkodzenia przy zakładaniu/zdejmoaniu loka.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Nie możesz po prostu zasilać zewnętrznej bieżni jakimiś stykami, takimi jak zbieraki na kołach?

OP
OP
K

koleje.com

Użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
27 1 0
Nie możesz po prostu zasilać zewnętrznej bieżni jakimiś stykami, takimi jak zbieraki na kołach?
No, dobra... :( Chciałem pochwalić się swoim gotowym stanowiskiem i nie zdradzać prędzej utrzymywanego w sekrecie źródła mojej inspiracji ;)
Proszę popatrzeć tu i tu... Działają i są proste oraz całkiem tanie w wykonaniu. Widać łożyska z metalowym uszczelnieniem. Dokładnie jak w podanych wyżej rozwiązaniach komercyjnych.

Pozdrowienia,
Jarek

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
... otwórz łożysko, zajrzyj do środka, (sprawdź powierzchnię wewnętrzną bieżni czy nie jest pokryta jakimś tworzywem i jak wygląda koszyk i czy jest), umyj w benzynie, powinno działać.

OP
OP
K

koleje.com

Użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
27 1 0
... otwórz łożysko, zajrzyj do środka, (sprawdź powierzchnię wewnętrzną bieżni czy nie jest pokryta jakimś tworzywem i jak wygląda koszyk i czy jest), umyj w benzynie, powinno działać.
Marek, Kolego z Bydgoszczy, choć spotykamy się podczas TMM w Toruniu, bo tam mieszkam od 2 lat...
Średnica zewn. łożyska 7mm... Koszt łożyska PLN 2,90... Poważnie, chciałbyś to otwierać? ;)

Pozdrowienia,
Jarek

K

Kpt.Nemo

Gość
(sprawdź powierzchnię wewnętrzną bieżni czy nie jest pokryta jakimś tworzywem i jak wygląda koszyk i czy jest)
Jakim tworzywem mogłaby być pokryta wewnętrzna bieżnia łożyska.
Czy widziałeś łożysko toczne bez koszyka.

Dwa pytania, które pomogą mi moja mizerną wiedzę, wywindować na nieco wyższy poziom.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
Jakim tworzywem mogłaby być pokryta wewnętrzna bieżnia łożyska.
Czy widziałeś łożysko toczne bez koszyka.

Dwa pytania, które pomogą mi moja mizerną wiedzę, wywindować na nieco wyższy poziom.
Czas wyszukiwania 15 sek. z wklejeniem, cycac:

Z uwagi na wykorzystane materiały do produkcji łożysk możemy je podzielić na:
  • łożyska z tworzyw sztucznych,
  • łożyska stalowe (wykonane ze stali chromowej),
  • łożyska nierdzewne (wykonane ze stali nierdzewnej),
  • łożyska hybrydowe (stalowe bieżnie, ceramiczne elementy toczne - azotek krzemu lub dwutlenek cyrkonu, koszyk stalowy lub z tworzywa sztucznego),
  • łożyska ceramiczne (ceramiczne bieżnie i elementy toczne, koszyk z tworzywa sztucznego),
  • łożyska całoceramiczne (ceramiczne bieżnie i elementy toczne, brak koszyczka).
http://www.ceramit.pl/lozyska.html

K

Kpt.Nemo

Gość
Czas wyszukiwania 15 sek. z wklejeniem, cycac:

Z uwagi na wykorzystane materiały do produkcji łożysk możemy je podzielić na:
  • łożyska z tworzyw sztucznych,
  • łożyska stalowe (wykonane ze stali chromowej),
  • łożyska nierdzewne (wykonane ze stali nierdzewnej),
  • łożyska hybrydowe (stalowe bieżnie, ceramiczne elementy toczne - azotek krzemu lub dwutlenek cyrkonu, koszyk stalowy lub z tworzywa sztucznego),
  • łożyska ceramiczne (ceramiczne bieżnie i elementy toczne, koszyk z tworzywa sztucznego),
  • łożyska całoceramiczne (ceramiczne bieżnie i elementy toczne, brak koszyczka).
http://www.ceramit.pl/lozyska.html
Szanowny Kolego, nie pytałem czy potrafisz posługiwać się wyszukiwarką, zadałem dwa konkretne pytania.
Nasz kolega "Koleje.com" podał typ łożyska i nawet jego cenę, więc umieszczanie w wykazie łożysk innych niż zwykłe toczne ze stali łożyskowej, nie jest celowe, ponieważ te "inne" są drogie i mają zupełnie inne oznaczenia.
Tylko druga pozycja odpowiada łożysku kupionemu przez wspomnianego.

Niemniej jedna każde z wymienionych łożysk ma bieżnię wykonaną z jednolitego materiału, bez względu na to czy jest to stal, ceramiczny kompozyt czy tworzywo sztuczne, nie ma łożysk powszechnie dostępnych z bieżnią pokrytą , jak raczyłeś napisać "jakimś tworzywem" , tak jak praktycznie nie spotyka się łożysk z elementami tocznymi stalowymi, bez koszyka prowadzącego te elementy.

Wnioskuję z Twojej wymijającej odpowiedzi, że nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz, podobnie jak zdecydowana część naszego wszechstronnie uzdolnionego społeczeństwa.
Prościej nie udawać że się coś wie, zwłaszcza że wiedza gwałtownie zanika wraz z wyczerpaniem baterii w laptopie.

Pozdrawiam.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
Szanowna rybko Nemo, zadałeś ogólne pytanie, otrzymałeś ogólną odpowiedź, w najprostszy możliwy sposób. Twoje wnioski kompletnie mnie nie interesują, tym bardziej kolory w jakich określasz swoje przemyślenia, dotyczące zależności socjologicznych. Czy zasługujesz na miano Błazenka, nie wiem, i w pełni się z Tobą zgadzam, prościej nie udawać że się coś wie...

PS: ... ja wiem, że chcesz być gwiazdą tego ekranu, ale jest mi to całkowicie obojętne.

K

Kpt.Nemo

Gość
Szanowna rybko Nemo, zadałeś ogólne pytanie, otrzymałeś ogólną odpowiedź, w najprostszy możliwy sposób. Twoje wnioski kompletnie mnie nie interesują, tym bardziej kolory w jakich określasz swoje przemyślenia, dotyczące zależności socjologicznych. Czy zasługujesz na miano Błazenka, nie wiem, i w pełni się z Tobą zgadzam, prościej nie udawać że się coś wie...

PS: ... ja wiem, że chcesz być gwiazdą tego ekranu, ale jest mi to całkowicie obojętne.
No Kolego ja Cię nie obrażam, zadałem konkretne pytanie, a Ty nie odpowiedziałeś,i to chyba Ty chciałeś być gwiazdą skoro wypisujesz takie pierdoły.
W temacie wiedzy, chłopczyku mam gruntowne wykształcenie w dziedzinie mechaniki i pokrewnych dziedzin, a poza tym ponad trzydziestoletnie doświadczenie w zawodzie.
I nie cierpię jak dyletanci wypowiadają się w kwestiach fachowych.

Buziaczki.

Nie trudź się odpowiedzią, z pewnością niczego odkrywczego nie napiszesz,a możesz się jeszcze bardziej skompromitować.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
... nie wiedziałem, że tak łatwo Cię zranić, przestań beczeć, otrzyj łzy, idź do dziadka po Wertersa, albo dalej ugruntowuj swoje doświadczenie zawodowo-techniczne, no nie wiem podaj trochę wzorów, jakieś definicje, wklej ciekawą tabelkę z książki, to zawsze podnosi atrakcyjność wątku, i czytaj ze zrozumieniem.

PS: ... dzięki za chłopczyka, zawsze miło jest poczuć się znowu młodym :)

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Generalnie nie jest zalecane puszczanie prądu przez łożyska kulkowe w ogóle.
Dotyczy to maszyn przemysłowych, w naszych zastosowaniach nie ma to znaczenia.
Czy smar wewnątrz łożyska może utrudniać przewodzenie?
Na moje tu jest problem. Umyj łożyska w jakiejś benzynie (bez rozbierania)i powinno działać. Boje się tylko, że bez smaru łożyska mogą mieć ciężko.
W rozwiązaniach firmowych pewnie stosują smar przewodzący...