Witam. Obiecałem swego czasu przedstawić mój autorski sposób na szybkie i tanie wykonanie ładunku węgla w węglarce.
Podstawową kwestią, oprócz realizmu, był ciężar - gdyby nasypać czarnego tłucznia do kilku lub kilkunastu węglarek, lokomotywy mogłyby mieć problem z uciągnięciem takiego taborku... Postanowiłem zatem wykonać stosunkowo lekki ładunek.
Potrzebne nam są nastepujące elementy:
1. styrodur gr. 2-3cm (5cm też się nada, ale wiecej jest wycinania.)
2. Linijka
3. Nożyk do tapet
4. Klej wikol
5. Posypka (szuter, węgiel, posypka do papy)
6. Farba w sprayu czarna połysk
7. Ewentualnie puder czarny (moze być sproszkowana sucha pastela)
8. Lakier do włosów lub fiksatywa w sprayu
9. Biała farba akrylowa
10. Twardy i miękki pędzelek.
11. Wykałaczka lub inny patyczek.
12. Spryskiwacz z wodą z odrobiną płynu do naczyń.
13. Naczynie do rozwodnienia wikolu.
Odmierzamy wnętrze naszej węglarki i ze styroduru wycinamy nożykiem prostopadłościan. Formujemy nasz ładunek w trzy lub cztery górki
Smarujemy wikolem - grubo. Osobiście użyłem kleju pattex ale każdy wikolowaty się nada.
Posypujemy posypką np do papy.
Uzupełniamy posypką drobniejszą np ozdobną z pepco lub grubym piaskiem
Po wyschnięciu zwilżamy wodą z płynem do naczyń i dodatkowo zalewamy rozwodnionym wikolem.
Czekamy aż wyschnie i smarujemy boki wikolem, tak, by styrodur był zakryty warstwą kleju.
Po całkowitym wyscnięciu malujemy czarnym sprayem z odległosci ok 25-30 cm. Najlepiej kilka razy, by farba dotarła we wszystkie szczeliny. Pamiętać trzeba że farba w sprayu rozpuszcza styrodur - stąd warstwa ochronna z wikolu.
Po wyschnięciu używając miękkiego pędzla pudrujemy czarnym pudrem lub pastelą i utrwalamy fiksatywą lub lakierem. Po włożeniu ładunku nabieramy białą farbę na twardy pędzel i przy użyciu wykałaczki pstrykamy farbą na wagon z ładunkiem. W ten sposób imitujemy oprysk z wapna jaki widać na węglu i węglarkach..
Zaletą tego ładunku jest możliwość wyjmowania go z weglarki, np za pomocą zakrzywionego drucika.
Mam nadzieję, że poradnik jest zrozumiały i komuś się przyda. Pozdrawiam.
Podstawową kwestią, oprócz realizmu, był ciężar - gdyby nasypać czarnego tłucznia do kilku lub kilkunastu węglarek, lokomotywy mogłyby mieć problem z uciągnięciem takiego taborku... Postanowiłem zatem wykonać stosunkowo lekki ładunek.
Potrzebne nam są nastepujące elementy:
1. styrodur gr. 2-3cm (5cm też się nada, ale wiecej jest wycinania.)
2. Linijka
3. Nożyk do tapet
4. Klej wikol
5. Posypka (szuter, węgiel, posypka do papy)
6. Farba w sprayu czarna połysk
7. Ewentualnie puder czarny (moze być sproszkowana sucha pastela)
8. Lakier do włosów lub fiksatywa w sprayu
9. Biała farba akrylowa
10. Twardy i miękki pędzelek.
11. Wykałaczka lub inny patyczek.
12. Spryskiwacz z wodą z odrobiną płynu do naczyń.
13. Naczynie do rozwodnienia wikolu.
Odmierzamy wnętrze naszej węglarki i ze styroduru wycinamy nożykiem prostopadłościan. Formujemy nasz ładunek w trzy lub cztery górki
Smarujemy wikolem - grubo. Osobiście użyłem kleju pattex ale każdy wikolowaty się nada.
Posypujemy posypką np do papy.
Uzupełniamy posypką drobniejszą np ozdobną z pepco lub grubym piaskiem
Po wyschnięciu zwilżamy wodą z płynem do naczyń i dodatkowo zalewamy rozwodnionym wikolem.
Czekamy aż wyschnie i smarujemy boki wikolem, tak, by styrodur był zakryty warstwą kleju.
Po całkowitym wyscnięciu malujemy czarnym sprayem z odległosci ok 25-30 cm. Najlepiej kilka razy, by farba dotarła we wszystkie szczeliny. Pamiętać trzeba że farba w sprayu rozpuszcza styrodur - stąd warstwa ochronna z wikolu.
Po wyschnięciu używając miękkiego pędzla pudrujemy czarnym pudrem lub pastelą i utrwalamy fiksatywą lub lakierem. Po włożeniu ładunku nabieramy białą farbę na twardy pędzel i przy użyciu wykałaczki pstrykamy farbą na wagon z ładunkiem. W ten sposób imitujemy oprysk z wapna jaki widać na węglu i węglarkach..
Zaletą tego ładunku jest możliwość wyjmowania go z weglarki, np za pomocą zakrzywionego drucika.
Mam nadzieję, że poradnik jest zrozumiały i komuś się przyda. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane:
- 1
- 1
- Pokaż wszystkie