• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne w dniu 26/04/2018 od godz. 0:00 z powodu migracji na nową platformę sprzętową

Sterowanie silnikami conrada na makiecie (PROBLEM!!!)

Konrad

Nowy użytkownik
Nostalgia Za Parą
#1
Cześć wszystkim, mam problem ze sterowaniem na mojej makiecie i pilnie potrzebuję pomocy. kiedy podłączam zasilacz pod przełącznik to silnik chodzi tylko w jedną stronę a w drugą nie chce. Proszę pilnie o pomoc bo nie chcę przerabiać całego pulpitu.
 

Dominik

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
#3
Jeżeli przedtem działało a teraz przestało, to znak, że zaśniedziały Ci blaszki styków. Na początek spróbuj "rozruszać" napęd ręcznie, 20-30 razy tam i spowrotem. Jeżeli to nie zadziała, to będziesz musiał rozkręcić napęd i wyczyścić styki, tyle, że one są delikatne, trzeba uważać.
 
OP
OP
K

Konrad

Nowy użytkownik
Nostalgia Za Parą
#7
Chodziło o toż że przy prądzie stałym trzeba zmieniać polaryzacje na przełączniku sterującym, natomiast jeżeli podłączy się zasilacz prądu przemiennego to nie trzeba zmieniać polaryzacji przełącznika.
 
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 12
Elektryka 44
Elektryka 20
Elektryka 2
Elektryka 17

Podobne wątki