• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie serwem z multimaus

#1
Witam ; posiadam sterowanie multimaus i dokupiłem taki dekoder "Dcc sterownik dekoder 4 x serwo dcc" daje się zaprogramować pod określony adres ,natomiast nie daje się zmieniać parametrów ustawień serwa tzn. prędkości orczyka i jego wychylenia. Stąd moje pytanie do kolegów może ktoś też miał z tym problemy i pomoże mi rozwiązać mój.
 

PiotrK

Aktywny użytkownik
#2
Podałeś zbyt ogólne dane.
Podaj producenta i oznaczenie tego dekodera. Jeśli jest to jakiś niefirmowy to umieść chociaż wyraźne zdjęcie.
Bez takich informacji nie licz raczej na sensowną pomoc.
 
OP
OP
W

wadliwiec

Nowy użytkownik
#3
Podałeś zbyt ogólne dane.
Podaj producenta i oznaczenie tego dekodera. Jeśli jest to jakiś niefirmowy to umieść chociaż wyraźne zdjęcie.
Bez takich informacji nie licz raczej na sensowną pomoc.
Taki Dekoder kupiłem na allegro i jest załączona instrukcja ,ale coś muszę robić nie tak ,albo czegoś nie rozumiem patrząc na instrukcję.
 

Załączniki

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
#4
Dekoder od Bogosa, a sam układ ze strony Paco.
Na czas programowania masz założoną zworkę.
Dla serwa 1 - CV515, mniejsza wartość od 50 (wartość domyślna) powinna spowodować mniejszy obrót orczyka, wyższa wartość - większy obrót.
Spróbuj wpisać pod CV3 dla serwa nr.1.
 
#5
Cześć Kolego
Niedawno kupiłem taki sam moduł i jest naprawdę dobry. Sterowanie programowanie - bajka. Jak to jest wyżej powiedziane, sprawdź czy masz prawidłowo założona zworkę na oba piny, a nie na jedną założoną tylko tak żeby zworka nie spadła. Programujesz Multimousem tak samo jak lokomotywy i po prawidlowym "wysłaniu" wartości do modułu podłączony serwo zrobi lekki szybki skok- masz potwierdzenie że ustawienie zostalo zmienione. W instrukcji masz podane dla jakiego seria CV zmienia ustawienie prędkości obrotu i wychylenie orczyka, podpowiem tylko ze prędkość zmieniałem bardzo delikatnie i na niskich wartościach (szlabany przejazdu kolejowego) i gdy dawałem wysokie wartości z zakresu wogole nie było reakcji. A zauważyłem że gdy zostawiłem zworkę założoną i przestawialem zwrotnice na zupełnie innych adresach to przeprogramowalem ten moduł, wniosek - nie zostawiaj zworki po zakończeniu programowania.
 
OP
OP
W

wadliwiec

Nowy użytkownik
#6
No nie wiem co robię nie tak że nie mogę zaprogramować , może po kolei :
1. podłączam moduł i zakładam zworkę.
2. naciskam - menu -programowanie-zmiana serwo pierwsze CV- 515 - W np. 70.
3. serwo potwierdza przyjęcie zmian jednym ruchem orczyka a po krótkim czasie drugim.
4. wychodzę "stopem" i zdejmuję zworkę.
I niestety nic się nie zmienia , co robię źle ?
 
OP
OP
W

wadliwiec

Nowy użytkownik
#8
Cześć Kolego
Niedawno kupiłem taki sam moduł i jest naprawdę dobry. Sterowanie programowanie - bajka. Jak to jest wyżej powiedziane, sprawdź czy masz prawidłowo założona zworkę na oba piny, a nie na jedną założoną tylko tak żeby zworka nie spadła. Programujesz Multimousem tak samo jak lokomotywy i po prawidlowym "wysłaniu" wartości do modułu podłączony serwo zrobi lekki szybki skok- masz potwierdzenie że ustawienie zostalo zmienione. W instrukcji masz podane dla jakiego seria CV zmienia ustawienie prędkości obrotu i wychylenie orczyka, podpowiem tylko ze prędkość zmieniałem bardzo delikatnie i na niskich wartościach (szlabany przejazdu kolejowego) i gdy dawałem wysokie wartości z zakresu wogole nie było reakcji. A zauważyłem że gdy zostawiłem zworkę założoną i przestawialem zwrotnice na zupełnie innych adresach to przeprogramowalem ten moduł, wniosek - nie zostawiaj zworki po zakończeniu programowania.
Kolego ,Twoja wypowiedź niczego nie wniosła do mojego problemu. Wyżej opisałem jak ja próbuję ten moduł zaprogramować - skoro Tobie się udało to skoryguj mój błąd lub opisz prawidłowe programowanie.
 
#11
No nie wiem co robię nie tak że nie mogę zaprogramować , może po kolei :
1. podłączam moduł i zakładam zworkę.
2. naciskam - menu -programowanie-zmiana serwo pierwsze CV- 515 - W np. 70.
3. serwo potwierdza przyjęcie zmian jednym ruchem orczyka a po krótkim czasie drugim.
4. wychodzę "stopem" i zdejmuję zworkę.
I niestety nic się nie zmienia , co robię źle ?
Kolego, jeszcze raz spróbuję Ci pomóc bo akurat jakoś mi ten temat leży.
A czy wogole serwa się wychylają?

1) tak jak koledzy powyżej piszą sprawdź na dwóch skrajnych wartościach CV-515 ale nie 70, bo akurat to jest środek. W instrukcji zakres masz 1-105. I wcale nie do końca to tak funkcjonuje bo to też zależy od typu serwo, mi skrajne wartości jakoś kiepsko działały.
2) sprawdź proszę tą prędkość dla serwo 1- CV 547 - czy cokolwiek się zmienia, to będzie łatwiej zaobserwować, tylko nie daj bardzo niskich wartości z zakresu bo będzie tak wolno że ruchu nie da się zaobserwować. I tu mi przychodzi do głowy że może właśnie te ustawienie masz na bardzo niskim poziomie.
3) masz wszędzie podpięte 4 serwa?
 
OP
OP
W

wadliwiec

Nowy użytkownik
#12
Kolego, jeszcze raz spróbuję Ci pomóc bo akurat jakoś mi ten temat leży.
A czy wogole serwa się wychylają?

1) tak jak koledzy powyżej piszą sprawdź na dwóch skrajnych wartościach CV-515 ale nie 70, bo akurat to jest środek. W instrukcji zakres masz 1-105. I wcale nie do końca to tak funkcjonuje bo to też zależy od typu serwo, mi skrajne wartości jakoś kiepsko działały.
2) sprawdź proszę tą prędkość dla serwo 1- CV 547 - czy cokolwiek się zmienia, to będzie łatwiej zaobserwować, tylko nie daj bardzo niskich wartości z zakresu bo będzie tak wolno że ruchu nie da się zaobserwować. I tu mi przychodzi do głowy że może właśnie te ustawienie masz na bardzo niskim poziomie.
3) masz wszędzie podpięte 4 serwa?
Tak wszystko podpięte ,serwa ruchem orczyka potwierdzają przyjęcie nowych parametrów , ale po zdjęciu zworki nie ma żadnych zmian. Chyba odpuszczę ,albo to urządzenie jest za mądre dla mnie ,albo ja za głupi do niego
 

PiotrK

Aktywny użytkownik
#13
Proponuję po zdjęciu zworki odłączyć na chwilę zasilanie. Możliwe, że nowe ustawienia zadziałają po restarcie systemu.

Jeśli jesteś z okolic Poznania, to zapraszam z dekoderem do wizyty w Poznańskim Klubie Modelarzy Kolejowych. Może zdołamy Ci pomóc.
 
#14
Cześć.Też mam ten dekoder dziś się nim pobawiłem programowanie bez problemu ale jak chcę zmienić wychylenie orczyka to wyskakuje error 2 ale po trzecim razem już się zmienia na nowy parametr i cały czas mam zwore założoną
 
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 8
DCC 16
DCC 6
DCC 3
DCC 29

Podobne wątki