• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja Stefanowo

Finger

Nowy użytkownik
#1
Witam
Swoją makiete chcę zacząć od stacji, będą to 3 moduły 1.5 x 0.7m. Mala stacja z dwoma peronami, niewielki budynek, bocznica i rampa. Reszte makiety zagospodarowac zielenią i moze niewielkimi budynkami gospodarczymi nalezacymi do stacji. Dalsza czesc makiety chcialbym oprzec na modulach 1 x 0,5m ,ale
to bedzie drugi etap nad ktorym musze jeszcze pomyslec.
Pozdrawiam.
 

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
#2
Zapowiada się ciekawie. Czy budynek stacji to "Weingarten"...? Jakie tory będziesz używał...? Czy rozważałeś zamianę głównego szlaku na tor śrokowy...? wtedy dalej od brzegu będzie połączenie torów z następnym modułem.
 
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Finger

Finger

Nowy użytkownik
#3
Budynek bede musial zrobic od podstaw, nie bede korzystal z zestawu chociaz jest podobny.
Tory mam Lenz'a, myslalem o srodkowym glownym, tylko jak to sie ma do bocznicy, czy nie bede musial jej oddzielac - boczny tor..?
 
Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
#4
...tylko jak to sie ma do bocznicy, czy nie bede musial jej oddzielac - boczny tor..?
Na takich małych stacyjkach zawsze były tory boczne, które sąsiadowały z torami przebiegowymi i nie były odgradzane, co najwyżej było trochę szersze międzytorze (były to tory należące do PKP i były do ogólnego użytku). Tory boczne ładunkowe były odgradzane najczęściej w sytuacji, gdy były własnością właściciela bocznicy (odgradzano w ten sposób teren nie należący do PKP).
 
Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
#6
Witku
Czy ten moduł o długości 100 cm mógłby być 150 cm i zamiast szerokości 50 cm mógłby być o szerokości 60 cm jako moduł już o profilu Fremo…?
Projektuję teraz zamkniecie Twojej makiety z makietą Tomka, więc kolejne pytanie, czy przewidujesz moduł rozszerzający makietę o kolejne 150 cm np pomiędzy 2 i 3 licząc od lewej?
Wtedy stacja miałaby 600 cm z możliwością mijanki składów 4-metrowych. Chcemy przyjąć taki nasz clubowy standard długości składów - 4 m.
Oczywiście proponuje wrócić do wariantu z torem głównym na dole...
 
Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Finger

Finger

Nowy użytkownik
#7
Moze tak, wersja 1 - 4 x 150cm, Modul II i III musi miec 70cm szerokosci, nastepnie przejscie do modulu IV ktory jest kompatybilny z profilem Fremo.
Znak zapytania - Czy przesuniecie toru na odcinku 150cm o 20cm nie bedzie za ostry.

Wer 2. rozsuniecie stacji o moduł dlugosci Fremo.

Tez jestem za wersją z torem głównym na dole. Ale, Wer 3 tor glowny srodkowy, tylko 3 moduły, a pasują do kazdej makiety w "0"

Założenie jest takie ze dlugosc modulów skladających sie na stacje bedzie wielokrotnoscią modulu Fremo. Takze moje 4 moduly po 150cm (Wer.1)
to 6 modułów Fremo, nie bedzie to komplikowac układu makiety.
PLAN MAKIETY3.jpg
 

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
#8
Wydaje mi się za najlepszym rozwiązaniem będzie wer.3 z prostym torem środkowym, przy czym stacja powinna być przedłużona o kolejny moduł 150 cm pomiędzy II i III.
Narysowałem w CADzie geometrię Lenza (dla przypomnienia rozjazdy Lenza mają promień łuku R=1650 mm - jeszcze akceptowalny) i musisz nieco zmodyfikować swój projekt.
Załączam moje propozycje schematów geometrii, gdzie w wer.3 przedłużony peron ma ponad 4 m długości, w wer.2 tylko 3,6 m.
Rozstaw torów według Lenza 114,3 mm oraz 168,5 mm.
Proponuję abyś skoncentrował się na projekcie 4-modułach stacji (3 podstawowe + przedłużacz), a moduły przyłączeniowe Fremo to odrębna histroria, którą dopasujemy później do projektu zamknięcia makiety Tomka i podłączenia mojej parowozowni lub następnego szlaku.
Zwróć też uwagę na wymiary budynków narysowane w proporcji do modułów stacyjnych 150 x 70 cm.

makieta club0-v2.jpg
makieta club0-v3.jpg
makieta club0-v4.jpg
 

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
#10
Teraz spróbuję coś ustalić z Witkiem w sprawie stacji Stefanowo.

Zdjęcia z tej uroczej stacyjki pod linkiem : http://www.bazakolejowa.pl//index.php?dzial=stacje&id=2682&okno=galeria
a poniżej schemat :

Stefanowo.gif


Geoportal tak oto pokazuje geometrię stacji, jak na zdjęciu. Potrzeba by było aż 8 segmentów 1500 mm, czyli 12 m, więc trzeba ją skrócić do 6-7,5 m.

Zrzut ekranu 2013-12-14 o 19.33.13.png
 
Ostatnio edytowane:

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
#11
I moja propozycja skrzynek i geometrii układu torowego na Peco 8*/R=1828 mm (1:7).

Pierwsza wersja krótsza (6 m), podobna do Twojej z pierwszego wpisu, ale na realnych wielkościach rozjazdów w tym przypadku Peco 8*.
Druga wersja dłuższa (7,5 m), moim zdaniem lepiej oddająca charakter miejsca, bo bardziej przypomina, że przed i za stacją szlak jest w lekkim łuku.

Fremo S - to profil symetryczny,
Fremo A - to profil asymetryczny, do którego można dokręcić też profil S. (więcej o profilu Fremo A w dziale FremO PL)

Stefanowo 2 wersje.png


Jeśli zamiast Peco zastosujesz Lenza to geometria wyniesie 11,25*, tylko wtedy nie przejadą na mijance pociągi ze sprzęgami śrubowymi z dłuższymi wagonami, bo wagony zaczną się wykolejać przez zderzaki.


A tutaj porównanie geometriI Lenz vs. Peco :
Lenz vs Peco.png
 
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Finger

Finger

Nowy użytkownik
#14
Plan Stefanowa nie został porzucony jednak jego tempo jest dosc wolne.
Po wizycie na stacji i wnikliwszej analizie projektu jest duzo szczegolow do przemyslenia
i prawie wszystkie elemęty do zaprojektowania.
Na poczatek skupilem sie na torowisku i budynku stacji w ktorej chcalbym zrobic wnetrze.
Ostatnie prace prowadzilem nad peronami probki jak bedzie wygladal w fotorelacji.
Mysle ze zdjecia bardziej zobrazuja etap na ktorym jest teraz Stefanowo...

S-5.jpg

S-6.jpg S-1.jpg S-2.jpg S-3.jpg S-4.jpg
 
Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Tempest

Aktywny użytkownik
#15
A czy można prosić o garść szczegółów dotyczących tego toru widocznego na zdjęciu S-4 czyli z czego wykonałeś podkłady, jakie to szyny i ich mocowania ?
 
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł 0 27
Makieta i moduł 0 241

Podobne wątki