• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco DBAG 150/151 i blade oświetlenie

yahya

Znany użytkownik
#1
Koledzy, mam modele jak w tytule: w jednym zamontowany dekoder Lenz Standard v.2, a w drugim staruszek Uhlenbrock, z którym przybył model. W obu, co jest chyba charakterystyczne dla rozwiązań oświetlenia Roco z światłowodami, oświetlenie jest stosunkowo blade, szczególnie w przypadku DBAG 151 z dek. Uhlebrock. Podpowiedzcie proszę, co zrobić, aby uzyskać w nich bardziej wyraźne oświetlenie przód/tył? Czy jest jakieś optymalne rozwiązanie? Może LEDy dyspersyjne zamiast żarówek? A może wymienić żarówki na inne?

Dodam, że żarówki zamontowane na płytce świecą w odcieniu żółtym, choć nie jestem w stanie powiedzieć, czy nie należałoby zmienić ustawień dekodera, aby świeciły mocniej. Trochę się boję, by czegoś nie upalić. Żarówki wygiąłem nieznacznie do góry, aby znalazły się równo między światłowodami. Obejrzałem też dokładnie światłowody i nie zauważyłem żadnych pęknięć.
 
B

bobby74

Gość
#2
W bardzo starych Uhlenbrockach było CV50 0-63 - fabrycznie 32.
W aktualnych Uhlenbrockach jest CV116 0-32 - fabrycznie 32.
Popatrz co masz u siebie :cool:
 
OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
#5
Bardzo dziękuję! Ustawiłem CV50 wpierw na 31, a potem na 63 - świeci znacznie mocniej niż przy CV 50 = 16. Ciekawostka: między efektami ustawień CV50 na 31 i 63 nie ma różnicy. Dziwne. A może to tylko uroda starego deka? Zmieniłem ostatecznie na CV50 = 31 i jest git. :) Raz jeszcze dziękuję za pomoc!
 
B

bobby74

Gość
#6
To może być uroda deka, albo... wada ludzkiego oka ;) Jasność świecenia to ponoć obiektywne zjawisko do zmierzenia, ale ja też miewałem takie obserwacje, że zmiana wartości CV nie dawała dostrzegalnych efektów w pełnym zakresie CV.
 
OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
#7
Światłowody, czyli reflektory świecą tak samo przy ww. dwóch ustawieniach. Może to uroda tego Uhlenbrocka. Przy okazji, prześwieca nieznacznie jedno światło czerwone przy oświetleniu "jazda do przodu". Czy ktoś się z tym spotkał? Jak to zniwelować? Przedzielić światłowody taśmą izolacyjną? A może jest lepszy sposób?
 

Podobne wątki