• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z zasilaniem

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
#21
W rozjazdach PIKO krzyżownica jest plastikowa. Może właśnie na tym fragmencie lokomotywa szarpie.
 

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
#23
przy przejeżdżaniu przez zwrotnice i fragment toru do którego przyłożone jest napięcie są tak jakby przerwy w zasilaniu
W którym miejscu dokładnie przerywa zasilanie? Czy na krzyżownicy, czy w innym miejscu? I co to znaczy "fragment toru do którego przyłożone jest napięcie"? Warto sprawdzić 1) wszystkie połączenia odcinków toru i 2) odbiór prądu przez lokomotywę (czy blaszki/sprężynki stykowe przylegają do kół, czy te elementy i koła są czyste itd.). Krótki odcinek bez zasilania, np. właśnie plastikowa krzyżownica, nie powinien być problemem, jeżeli odbiór prądu jest ze wszystkich, przewidzianych fabrycznie kół lokomotywy.
 

Igor89

Nowy użytkownik
#24
Dziękuję za odpowiedź. Po odwróceniu lokomotywy zauważyłem, że na jednym kole jest osad. Czarny, matowy, jakby gumowy. Analogicznie drugi wózek- trzy koła czyste i jedno z osadem.

Edit

To są chyba jakieś gumki nie wiem co dalej z tym zrobić.
 
Ostatnio edytowane:

Adam Kobyliński

Aktywny użytkownik
GGM
#25
Co to za lokomotywa? Miałem podobny problem w jednej SM42, nowa lokomotywa miała oderwany jeden z przewodów odbierający zasilanie z jednego z wózków. Możesz zrobić test, puść ją w jedną stronę i zaznacz sobie w którym miejscu się zatrzymuje. Potem odwróć ją o 180 stopni na torze i puść w tą samą stronę co poprzednio i porównaj czy zatrzymuje się w tym samym miejscu. Drugi sposób to demontaż obudowy lokomotywy i oględziny przewodów w środku. To czarne to gumki cierne.
 

Igor89

Nowy użytkownik
#26
Lokomotywa to Vectron PKP Cargo z Piko. A może czyszczenie kół by pomogło? Ta przerwa w zasilaniu jest w zasadzie losowa jeśli chodzi o miejsce, tyle że na zwrotnicy jest to bardziej odczuwalne tak, że potrafi się nawet zatrzymać.
 

Adam Kobyliński

Aktywny użytkownik
GGM
#29
Kup sobie w sklepie elektronicznym małą buteleczkę izopropanolu, przeczyść koła, przeczyść tory. Jak będzie dalej szarpać to albo trzeba zajrzeć do środka albo reklamować.
 

Adam Kobyliński

Aktywny użytkownik
GGM
#31
Może lepiej nie, na wypadek gdybyś się zdecydował na reklamację? Twoja decyzja jeżeli jesteś pewny że dasz radę zdjąć i założyć bez uszkodzenia czegokolwiek to możesz. Tak samo z demontażem budy lokomotywy. Demontaż budy nie jest trudny ale... różnie bywa :)
 

Igor89

Nowy użytkownik
#32
Wyczyscilem tory i koła izopropanolem i skład jedzie idealnie, nigdzie nie przerywa. Dziękuję bardzo za pomoc i życzę miłego wieczoru :)
 

Podobne wątki