• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z silnikiem elektrycznym

Igor89

Nowy użytkownik
#1
Witam

Jest to mój pierwszy post na forum, wiec proszę o wyrozumiałość.

Mam problem z silnikiem elektrycznym Faller 180629. Po złożeniu go wg instrukcji i podłączeniu napięcia silnik nie pracuje, czuć jedynie lekkie drgniecie w momencie włączenia zasilania. Na zasilaczu wypisane są następujące informacje:

VIN: AC180~260V 50/60 Hz
VOUT: DC 12 +- 0,5 V
IIN 0.21 A
IOUT: 1.25A

W instrukcji silniczka:
For 12-16 V/60 mA

Na spodzie silniczka:
10-20 V ~ 50Hz

Wydaje mi się, ze zrobiłem wszystko jak należy i nie rozumiem, dlaczego silnik nie pracuje.
 

matej

Aktywny użytkownik
#3
Poszukaj jakiegoś zasilacza, na którym napięcie wyjściowe jest przemienne. Czyli tam, gdzie dla napięcia wyjściowego wpisane jest AC lub znaczek ~, jak tutaj (akurat producent źle opisał zasilacz, powinien być AC/AC):

ac.jpg


Mam kilka takich zasilaczy, jeden oddam bez żalu. Jeżeli jesteś z Torunia, to jutro będę na spotkaniu TMM i mogę ze sobą zabrać.
 
OP
OP
I

Igor89

Nowy użytkownik
#4
Andrzeju dziękuje za pomoc, po dokładnej analizie oznaczeń zasilacza i silniczka, wydaje mi się ze to był problem DC/ AC, wiec jeszcze raz dzięki :)

Matej, jestem z Torunia i chętnie odwiedziłym spotkanie TMM, miałem wcześniej taki zamiar, ale nikogo nie znam i tak trochę głupio :) możesz ni przybliżyć gdzie i kiedy jutro jest to spotkanie?
 

matej

Aktywny użytkownik
#5
Spotkanie zacznie się o 18, adres naszego lokalu to Bema 12/13, łatwo znaleźć - na Bema od Chełmińskiej stoją 3 bloki, nr 12 to ten środkowy i środkowa klatka - modelarnia jest na domofonie :) Serdecznie zapraszamy.
 

Podobne wątki