• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne w dniu 26/04/2018 od godz. 0:00 z powodu migracji na nową platformę sprzętową

Pytanie Pomoc w uruchomieniu kolejki

#1
Witam. Odesłano mi kolejkę z naprawy (wymiana silnika) i nie mogę jej teraz uruchomić przeź z21. Nie wiem jaki ma zaprogramowany adres w z21, ale wchodząc w programming i activ address klikam read i nic mi nie znajduje. Jak tak postąpię z zaprogramowane juz lokomotywa to po kliknięciu w read znajduje mi jej adres np cv1 10. Ktoś coś poradzi jak sprawdzić czy lokomotywa jest ok? Czy dobrze postępuję próbując tak robić.
P.S. Może też być rada jak to sprawdzić przez multimausa bez z21 bo w sumie jestem juz w domu a tu z21 nie mam.
 

Załączniki

Ostatnio edytowane:
#2
Jeżeli masz mysz multimaus to spróbuj ja w ten sposób uruchomić.
Jeśli wcześniej przed wymiana silnika lokomotywa jeździła na tym adresie to teraz powinna też. Programowałeś dekoder a nie silnik.
Czy silnik został wymieniony na taki sam jaki był wcześniej?
 
OP
OP
kecyrf
#3
No właśnie nie pamiętam na jaki adres była zaprogramowana gdyż resetowalem ją kombinują by ruszyła (jak jeszcze nie wiedziałem ze padł silnik).
A jak można sprawdzić przez multimausa haki jest adres?
Co do wymiany to myślę że jest oryginalny gdyż była to naprawa gwarancyjna wykonana przez Roco/Fleischmann (w protokole naprawy jest tylko napisane wymiana silnika).
 
OP
OP
kecyrf
#7
Robiąc metodą jak w załączniku programując na CV1 wartość 2 to świecą chociaż światła, programując na inną wartość to kompletnie nic się nie dzieje. Chociaż nie wiem czy to dobra metoda, znaczy czy to jest przeprogramowanie dekodera, bo programując tą metodą kolejkę co mam zaprogramowaną na wartość 7 na inną np 8 to się kompletnie nic nie dzieje, a programując tą metodą z powrotem na wartość 7 to działa.
Może ktoś podać metodę jak przeprogramować kolejkę?
No i jak programując na wartość 2 świecą tylko światła to czy wszystko jest ok. Dodam że programując tą metodą tą drugą kolejkę potwierdzając na końcu ok, to kolejka zadrży na tora, ta kolejka po naprawie nawet programując na wartość dwa nie rusza się kompletnie.
P.S. Odnośnie tego tekstu poniżej jest napisane że po zmianie CV1 należy sprawdzić czy zgadza się adres w bibliotece, jak to sprawdzić?
z21.jpg
 
OP
OP
kecyrf
#9
Z podmianą dekodera będzie ciężko nie bawiłem się w to jeszcze. Ale odnośnie drugiej propozycji to jak podłączę do starego zestawu startowego analogowego takiego tylko z wajchą prawo lewo to powinien ruszyć jeśli wszystko jest ok? Bo gdzieś kiedyś czytałem żeby cyfrowych nie puszczać na analogu.
P.s. Dodam że te świecące tylko światła to świecą cały czas bez zmian z jeden strony białe z drugiej czerwone jak zmieniam kierunek jazdy nie zmieniają się.
 
OP
OP
kecyrf
#12
Dziękuję wszystkim za porady, kolego Elvis dziękuję za oferowaną pomoc, ale już byłem umówiony z kolegą Marqusem na rozmowę. Po instrukcji od niego i wspólnej próbie niestety okazało się że silnik nadal nie działa. Nie wiem czy nie został naprawiony czy sklep w ogóle go odesłał do naprawy, będę teraz interweniował u samego Fleischmanna.
 
OP
OP
kecyrf

kecyrf

Użytkownik
#13
Kolejka wróciła ponownie z naprawy. Na druku po polsku napisane tylko że towar naprawiony przez serwis. I dodatkowo dostałem takie pismo, ktoś może opisać co opisuje? Dodam że dodatkowo w naprawie był multimous. 20171204_185241.jpg 20171204_185304.jpg
 

Ropu

Aktywny użytkownik
#15
Wymienione zestaw zgarniaczy w lokomotywie (??), wyregulowano kontakty - pewnie chodzi o odbiór prądu z kół, albo piny złącza dekodera? Wykonano aktualizację na 1.04 - pewnie Multimausa. Przeprowadzono test, wszystko działa.
 

Dominik

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
#17
Wynika też z tej faktury, że dekoder jest teraz na adresie 3. Ten zapis z górnego zdjęcia nic nie wnosi do sprawy. To tylko klauzula, że do momentu zapłaty towar pozostaje własnością sprzedawcy.
 

Podobne wątki