• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Napędy zwrotnic Piko - mały problem

kolejowski

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
#1
Dzień dobry,
mam napędy zwrotnic Piko 55271. Zasilanie zasilaczem Piko FZ1, sterownik Piko 55262. Zdarza się czasami, że tor po przestawieniu „odbija”. I zostaje w pozycji takiej na środku. Ani w lewo ani w prawo. Z reguły nie powoduje to problemów, pociąg przejeżdża bez problemu ale zastanawiam się czy ten typ tak ma bo to tylko Piko czy jednak coś mogę zmienić. Nie zawsze się to zdarza, czasami tor przestawią się idealnie. dziękuję z góry za wskazówki.
 
OP
OP
K

kolejowski

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
#5
To dlaczego po prostu nie napiszesz o tym rozwiązaniu od razu, tu, w tym temacie?
Nie było odzewu żadnego więc pomyślałam po prostu, nikt nie byłby zainteresowany.
W moim przypadku w czterech napędach wystarczyło podgiąć troszkę blaszkę która pracuje w napędzie. Jest tam taki chyba miedziany drut który się przesuwa po podaniu napięcia. Małym płaskim śrubokrętem wygiąłem w każdym lekko w stronę torów i załatwiło sprawę chyba ostatecznie. Szukałem przyczyny w zasilaczu a okazało się, że napędy Piko jednak trochę niedbale są zrobione.
 

Podobne wątki