• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gwałtowne ruszanie w DCC - problem!

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
#6
Dzięki GBB - poczytałem, poprogramowałem i ... POMOGŁO i jest OK!. Ale teraz mam z kolei problem z innym lokiem. Mowa o ST44 na bazie roco. (JANKOL) Oczywiście ucyfrzonej. Objawy są takie jakby szyny były brudne. LOK jedzie, rozpęedza się i nagle gwałtownie staje i to wdawało mi się że w tych samych miejscach na makiecie. Wyczyściłem szyny do zenitu. Pojeżdziła, ale to samo zachowanie, wypolerowałem na glanz kółka i jakby było lepiej ale po jakimś czasie to samo. Jedzie w jedną strone OK, w drugą przerywa. Co ciekawe wydaje mi sie że z obciążeniem jeżdzi lepiej niż luzem. Słowem staje nagle, po czym znów się rozpędza. Zauważyłem że często podobnie reaguje na połączeniach modułów. 120 roco jest dość ciężka i zbiera prąd wszystkimy kołami więc chyba brudy odpadają. Myślałem, że może i tu zresetować dekoder ale może to nie dekoder. Dodam, że lok jest zeszłoroczny i nie był jeżdżony dłużej niż 3 h. Będe wdzięczny za pomoć.
 
OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
#9
A tego właśnie nie wiem, bo dekoder już siedział jak ją kupiłem i nigdy nie zaglądałem do środka. A nawet jak zajrze to przy mojej w tym temacie wiedzy chyba go nie zidentyfikuje !
Zakładam, że do Roco wsadzili Roco, ale pewności nie mam.