• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Żywica, jaką i gdzie kupić?

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
817 16 1
#12
Tez polecam FC52, chyba najlepsza żywica do odlewania domowym sposobem. trzeba tylko w miare szybko zużyć, do 1 miesiąca bo potem zaczyna bąbelkować.
 
Reakcje
3 0 0
#13
A ja polecam żywice Smooth-Cast zależnie jaki rodzaj ma różny czas życia od 3 minut do 20. Zaletą jest to że ma konsystencje płynnej wody i rozlewa się do każdego rowka zaś po zastygnięciu ma właściwości jak plastik łatwa w obróbce i nie łamliwa. Minus jeden cena za 0,86 kg trzeba dać 100 zł. Sam używałem żywicy FC52, F32, F16, F19, lecz żadna z nich nie dorównuje żywicą Smooth-Cast
 
Reakcje
3 0 0
#15
Jeżeli już ktoś dojdzie do wprawy to FC52 nie wymaga próżni. Zaś Smooth-Cast to żywica całkiem inna od FC52 ona się rozlewa w każdy kąt formy dosłownie jak woda.
 

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
419 1 0
#16
(...) Smooth-Cast (...) rozlewa w każdy kąt formy (...)
Witam, potrzebuję jednak pomocy...
Kupiłem SmoothCast, już pierwsze próby za mną, niestety ...
fakt rozlewa się ładnie, nie powiem...
ale i tak w procesie nazwijmy to "twardnienia" pojawiają się pęcherze powietrza zarówno w strókturze odlewu jak i na samym spodzie formy, na krawędziach :(

Nie wiem co robię źle i jak temu zaradzić ??
 
Reakcje
3 0 0
#17
Musisz mieć idealnie czyste pojemniki do mieszania najlepiej kupić kubeczki jednorazowe do napojów oraz mieszadło. Ja stosuję do mieszania szpatułki lekarskie kupione w aptece. Też miałem podobne problemy i to wszystko było spowodowane tym że pojemniki lub mieszadło było brudne
 

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
232 3 0
#19
Tak jak mowilismy, fc52 jest idealna na domowe warunki, delikatnie mieszac i szybko z nią dzialac, powinno byc wtedy wszystko ok, idealny odlew chociaz mi do teraz zdarza sie spieprzyc ale to wina formy.
 

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
553 81 78
#20
Najtaniej to sobie wykorzystac pojemniki po jogurcie. Np. truskawkowym :) jeden warunek - musza miec na spodzie oznaczenie PP (polipropylen). Po zjedzeniu myjemy ciepla woda z dodatkiem detergentu. Suszymy. Przed uzyciem wycieramy papierowym recznikiem z acetonem (calkowite odtluszczenie). Tak na wszelki wypadek bo jak dobrze umyjemy to powinny byc czyste ;). Ja do mieszania uzywam szklanych bagietek. Oczywiscie przed uzyciem przetarte acetonem.